Linkovi

Američki helikopter srušio se severoistočno od Bagdada, najmanje 13 mrtvih


Najamanje 13 ljudi poginulo je danas kada se helikopter američke vojske srušio severoistočno od Bagdada, saopštila je vojska SAD. U saopštenju se navodi da jedinice za hitne intervencije koalicionih snaga obezbedjuju mesto nesreće i da je istraga o incidentu u toku. Svi putnici i članovi posade koji su bili u helikopteru su poginuli. Identitet poginulih nije saopšten. Vojska SAD je saopštila da je helikopter pao severoistočno od Bagdada, ali nije iznela detalje nesreće.

U saopštenju nije bilo ni uobičajenih komentara da letelica nije oborena, što ukazuje na mogućnost da su pad helikoptera izazvali pobunjenici. Nesreća se dogodila u provinciji Dijala severoistočno od Bagdada, gde se snage SAD i Iraka već nekoliko meseci bore protiv sunitskih pobunjenika i šiitske milicije.

Do sada najteža nesreća pri padu letelice u Iraku dogodila se u januaru 2005. kada je poginuo 31 pripadnik vojske SAD. Krajem prošle godine tri aviona vojske SAD srušila su se u Iraku. U provinciji Anbar, pri padu dva helikoptera 3. i 11. decembra poginulo
je četiri, odnosno 11 ljudi.

U eksploziji bombe u Mosulu je poginuo irački pukovnik, a u nasilju širom zemlje je poginulo još najmanje osam Iračana, među kojima su sedam civila u Bagdadu. U saopštenju američke vojske, navodi se da je u eksploziji mine na severu prestonice poginuo jedan američki vojnik. Iran je u međuvremenu uputio protestno pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Banu Ki-Munu, zahtevajući akciju protiv Sjedinjenih Država povodom nedavnog hapšenja pet Iranaca u Iraku. U pismu se oštro osuđuje akcija pripadnika amričkih snaga u iranskoj misiji u Irbilu kao «nezakonito, flagrantno kršenje međunarodnog zakona i diplomatskih konvencija».


XS
SM
MD
LG