Linkovi

U Srbiji se održavaju sedmi višestranački parlamentarni izbori


U Srbiji se održavaju izbori za Skupštinu Srbije na kojima će se građani opredeljivati između 20 izbornih lista. Na sedmim izborima za parlament Srbije bira se 250 poslanika između 3.795 kanidata. Izborna tišina počela je u četvrtak u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 21. januara, u 20 časova.

Pravo glasa na predstojećim izborima ima 6.653.851 birač, koji će to pravo moći a ostvare na 8.462 biračkih mesta u Srbiji i 57 u inostranstvu u 34 zemlje. Za glasanje u inostranstvu prijavilo se 31.334 birača, a u Zavodima za izvršenje zatvorskih sankcija 7.082 birača, u kojima će biti otvoreno 20 biračkih mesta. Na izborima će glasati i državljani Srbije u Crnoj Gori, na ukupno šest biračkih mesta. Biračka mesta biće otvorena u 07.00, a zatvaraju se u 20.00. U toku tog vremena biračko mesto mora biti neprekidno otvoreno.

Izborne liste su poređane na glasačkim listićima po redosledu prijavljivanja za učešće na izborima. Svaki birač glasa lično. Birač može da glasa samo jedanput. Glasanje je tajno. Glasa se na overenim glasačkim listićima. Za svako biračko mesto mora da bude obezbeđena posebna prostorija u kojoj je moguće obezbediti tajnost glasanja. U prostoriji u kojoj se glasa može biti prisutan samo onoliki broj birača koliko ima obezbeđenih mesta za tajnost glasanja. Zabranjeno je zadržavanje na birackom mestu svih lica koja nemaju prava i dužnosti u vezi sa sprovođenjem izbora.

Glasanje počinje najpre tako što birački odbor proveri glasačku kutiju i to u prisustvu birača koji prvi dođe na biračko mesto. Rezultat kontrole upisuje se u kontrolni list, koji potpisuju članovi biračkog odbora i birač koji je prvi došao na biračko mesto. U glasačku kutiju ubacuje se kontrolni list, a zatim se ona u prisustvu prvog birača pečati, što se unosi u zapisnik o radu biračkog odbora. Kada dođe na biračko mesto, birač saopštava biračkom odboru ime i predaje obaveštenje o glasanju, a ličnom kartom ili drugom ispravom dokazuje identitet. Birač ne može da glasa bez podnošenja dokaza o svom identitetu.

Kada mu se utvrdi identitet, birač potpisuje birački spisak i preuzima glasački listić. Potom birač biva obeležen specijalnim sprejom na kažiprstu desne ruke, kao znak da je već glasao. Zakonom je propisano da članovi biračkog odbora ne smeju ni na koji način uticati na odluku birača. CClanovi biračkog odbora dužni su da biraču, na njegov zahtev, ponovno objasne način glasanja. Birač može da glasa samo za jednu izbornu listu sa glasačkog listića. Glasa se zaokruživaenjem rednog broja ispred naziva izborne liste za koju se glasa. Birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi, odnosno birači koji izvršavaju obavezu u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, glasaju na objavljenom biračkom mestu koje je najbliže kasarni u kojoj služe vojni rok ili mestu gde se nalaze na vojnoj vežbi.

Biračima koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku njegovog zatvaranja biće omogućeno da glasaju, propisano je Zakonom o izboru narodnih poslanika. Ako se utvrdi da je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji veći od broja birača koji su glasali, birački odbor se raspušta i imenuje novi, a glasanje na tom biračkom mestu ponavlja se. Ako se na biračkom mestu naruši red, birački odbor može da prekine glasanje dok se red ne uspostavi. Razlozi i trajanje prekida glasanja unose se u zapisnik o radu biračkog odbora. Ako je glasanje prekinuto duže od jednog časa, produžava se za onoliko vremena koliko je prekid trajao.

Zakon zabranjuje da se na biračkom mestu koriste pejdžeri, mobilni telefoni i druga sredstva veza i komunikacija. Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Pripadnici policije na dužnosti mogu da uđu na biračko mesto samo ako su na biračkom mestu narušeni red i mir, na poziv predsednika biračkog odbora. Ako se u toku glasanja naruše neka pravila, birački odbor se raspušta, a glasanje na tom birackom mestu se ponavlja. Zbirna izborna lista, s nazivima izbornih lista i imenima svih kandidata, mora za vreme glasanja biti vidno istaknuta na biračkom mestu.

Na izborima učestvuju:

1. Demokratska stranka - Boris Tadić

2. G17 plus - Mlađan Dinkić

3. Liberalno demokratska partija - Građanski savez Srbije - Socijaldemokratska unija - Liga socijaldemokrata Vojvodine - Čedomir Jovanović

4. Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj

5. Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija - dr Vojislav Koštunica

6. Pokret snaga Srbije - Bogoljub Karić

7. Srpski pokret obnove - Vuk Drašković

8. Savez vojvođanskih Mađara - Jožef Kasa

9. Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Dr Jovan Krkobabić
i Socijaldemokratska partija - Dr Nebojša Čović

10. Koalicija Lista za Sandžak - dr Sulejman Ugljanin

11. Socijalistička partija Srbije

12. Branko Pavlović - "Zato što mora bolje"

13. Koalicija "Vojvođanske partije" - mr Igor Kurjački

14. Unija Roma Srbije - dr Rajko Đurić

15. Reformistička stranka - dr Aleksandar Višnjić

16. Demokratska zajednica Srbije - dr Obren Joksimović

17. Koalicija Albanaca Preševske doline

18. Socijaldemokratija - Nenad Vukasović

19. Koalicija Mađarska sloga - Andraš Agošton - Pal Šandor

20. Romska partija - Šajn Srđan

XS
SM
MD
LG