Linkovi

Pranger: Presudna uloga Rusije i njena istrajnost u podršci stavu Srbije


“Mislim da američka administracija -- preokupirana problemima na Bliskom istoku i drugde -- čeka na Ahtisarijev izveštaj, potonji ishod sastanka predstavnika EU i konačnu poziciju ruske vlade,” rekao je bivši zamenik sekretara za odbranu u administaciji predsednika Ričarda Niksona i stručnjak za Bliski istok i Balkan, Robert Pranger u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike.

Glas Amerike: U kojoj fazi se trenutno nalazi formulisanje budućeg statusa Kosova?

Robert Pranger: Svi akteri kosovske problematike igraju trodimenzionalnu igru. Prvo, na terenu su uključeni kosovski Ablanci, Srbi i UN, koji su angažovani u svakidašnjem životu Kosova. Na drugom nivou je sada sve važnija uloga Evropske unije, koja nastoji da privoli Srbiju na kompromisno rešenje, a kao koncesiju Beogradu ozbiljno razmatra njegov stav o statusu pokrajine i mogućnost bržeg učlanjenja Srbije u Uniju. Treći nivo uključuje širu medjunarodnu zajednicu, odnosno UN i rezoluciju Saveta bezbednosti 1244 na kojoj se bazira sadašnja uprava na Kosovu, pravo na veto članica Saveta bezbednosti i ulogu NATO-a, Kontakt grupe i Rusije. To sve čini kosovsku situaciju veoma složenom a budući status neizvesnim.

Glas Amerike: Da li bi nezavisnost Kosova bila faktor stabilnosti ili destabilizacije na Balkanu?

Robert Pranger: Ukoliko Rusija ostane pri svojoj dosadašnjoj poziciji da svaki budući status Kosova, koji nije prihvatljiv Srbiji, neće biti prihvatljiv ni Moskvi, onda treba očekivati duži i složeniji pregovarački proces. Dakle, odluka o Kosovu, odnosno o presudno važnom pitanju regionalne stabilnosti, zavisiće i od Beograda, a donekle i od Prištine. Ukoliko pozapadne snage budu za kormilom Srbije, ubedjen sam da će se u UN, SAD i Evropskoj uniji povoljnije gledati na probleme Srbije.

Glas Amerike: Beograd smatra da medjunarodna zajednica ne bi trebalo da odobri otcepljenje dela Srbije, koja je suverena i demokratska zemlja...

Robert Pranger: Treba da se podsetimo da je do angažovanja UN na terenu na Kosovu došlo kao rezultat rezolucije Saveta bezbednosti 1244, kojom se predvidja jedinstveno i multietničko Kosovo. Pitanje suvereniteta je u izvesnoj meri povezano sa tom rezolucijom. Naime, ako Savet bezbednosti bude glasao, recimo, o uslovnoj nezavisnosti za Kosovo, potrebna je saglasnost Saveta da bi se to sprovelo u delo. Tu će biti presudne uloga Rusije i njena istrajnost u podršci stavu Srbije.

XS
SM
MD
LG