Linkovi

Bela kuća odbacila izveštaje o nesporazuma sa Nurijem Al Malikijem


Bela kuća je odbacila izveštaje o zategnutosti izmedju iračkog premijera Nurija Al Malikija i predsednika Buša. Bušova administracija navodi da su dvojica lidera ujedinjena u pogledu nove strategije za Irak.

Najnovija indikacija o tenziji izmedju dvojice lidera je proistekla iz TV intervjua predsednika Buša ranije ove nedelje u kojem je kritikovao način na koji je iračka vlada izvršila pogubljenje Sadama Huseina. Predsednik Buš je rekao da je pogubljenje izgledalo ”kao neka vrsta osvete“. Premijer Maliki je odgovorio da je Sadam bio tretiran sa većim poštovanjem nego što je sam tretirao svoje protivnike. I mada je priznao da se dvojica lidera nisu složila po tom pitanju, portparol Bele kuće Toni Snou je rekao da to nije indikacija da postoje šire razlike u stavu oko nove strategije u Iraku. Premijer Maliki je takodje oštro odgovorio na komentare državnog sekretara Kondolize Rajs da njegova vlada možda neće dugo preživeti rekavši da takve izjave podižu moral teroristima i uveravaju ih da su porazili administraciju predsednika Buša. Toni Snou je naveo da novinari preuveličavaju premijerove komentare, koji su, kako kaže, namenjeni delom domaćoj političkoj javnosti.

”Premijer Maliki ima sopstvene političke ciljeve sa kojima mora da se pozabavi. On nije u sukobu sa nama. Važno je da se to shvati.“

Premijer Maliki je rekao da bi, da je Vašington ranije poslao dodatne trupe u Irak i potrošio više sredstava na obuku iračke armije, bilo manje iračkih i američkih žrtava. Toni Snou je naveo da se predsednik slaže da bi trebalo da bude sprovedena šira obuka iračkih snaga i ne veruje da premijerovi komentari odražavaju slabljenje podrške novoj strategiji.

”Ako se pozabavite onim što premijer kaže kada su u pitanju vojnici i nova strategija, mislim da se on slaže sa nama. Nema razlike u stavu o ključnim pitanjima: političkom izmirenju, jačanju bezbednosnih snaga i gonjenju onih koji ugrožavaju društvo.“

Anketa lista Los Andjeles Tajmsa ukazuje da gotovo dve trećine Amerikanaca ne odobrava način na koji predsednik rukovodi ratom u Iraku dok većina veruje da je slanje dodatnih trupa u tu zemlju pogrešno. Predsednik Buš će ponovo zatražiti podršku javnosti za rat u Iraku tokom govora o stanju nacije koji će održati u utorak.

XS
SM
MD
LG