Linkovi

EU još uvek veruje u kompromisno rešenje kosovskog pitanja


U Briselu se ponavljaju poruke o važnosti demokratskog procesa u Srbiji i izražava nada da će gradjani izabrati vlast koja će ih ubrzano priključiti evropskim tokovima. Nezaobilazno, najavljuje se da će se uskoro, već prvog dana februara, na stolu evropskih zvaničnika naći Ahtisarijev prijedlog o konačnom statusu Kosova, nakon čega bi trebao da usledi "odredjeni period pregovora"...

Visoki predstavnik EU, Havijer Solana, ne želeći da predvidja ishod glasanja, ipak se nada da će ono odraziti želju gradjana Srbije za vladom koja će ih uključiti u evropsku maticu:

"Iskreno se nadam da će Srbija, njeni stanovnici, glasati za proevropsku vladu koja zastupa evropske vrednosti i demokratski angažman, kao i angažman na regionalnom nivou. To znači stabilizaciju celog Balkana. Nadam se da će takva vlada da da svoj doprinos rešavanju kosovskog problema. Trenutno nisam u prilici da kažem šta će se dogoditi -
verovatno će početkom februara predsednik Ahtisari predstaviti neke ideje i dokumente o mogućem rešenju. Još uvek se nadam sporazumu koji će da bude kompromis izmedju Beograda i Prištine. Ne želim da budem sanjar, ali još uvek verujem da postoji takva mogućnost.“

Vodeći analitičar Evropskog centra za političke studije, Antonio Misiroli, naglašava važnost izbora u Srbiji i to ne samo za formiranje nove strukture vlasti. On u njima vidi i širu dimenziju:

" Svi su svesni paralize odnosa Beograda i EU proteklih meseci i svi su raspoloženi da prevazidju to stanje. Da bi se to dogodilo, od Beograda se traže pouzdani sagovornici. Tu je i opšte raširena svest da ključ stabilnosti i prosperiteta celog regiona, ne samo Srbije, leži u Beogradu."

U Briselu se nezvanično najavljuje da bi izaslanik Marti Ahtisari već prvih dana februara mogao da pošalje Uniji predlog rešenja kosovske budućnosti posle čega bi trebalo da usledi period pregovora. Još uvek nije poznato da li će biti direktnih razgovora na relaciji Beograd - Priština, ili će se biti pokušano da se konsutacijama dodje do približavanja stavova dve strane o mogućem i održivom rešenju.

Sasvim je sigurno da će se evropski šefovi diplomatija već u ponedeljak, na svom redovnom okupljanju, osvrnuti na izbore i njihove prve rezultate jer je svima od ključne važnosti da u Beogradu imaju pouzdanog partnera, izmedju ostalog, i u završnici kosovskog procesa, za koji je Solana uveren da će se završiti kompromisom. Na pitanje šta je izvor tog optimizma, Solana je uzvratio:

"Nemam nikakav poseban izvor, već svoj zdrav razum".



XS
SM
MD
LG