Linkovi

Grupa senatora podnela predlog rezolucije protiv povećanja američkih trupa u Iraku 


Grupa senatora juče je podnela predlog rezolucije kojom se izražava protivljenje planu predsednika Buša o upućivanju dodatnih trupa u Irak. Kako izveštava novinarka "Glasa Amerike", Debora Tejt, medju njima je i uticjani republikanski senator Čak Hejgel.

U predlogu ove neobavezujuće rezolucije izražava se protivljenje odluci predsednika Buša da uputi još 21 i po hiljadu vojnika u Irak. Predlagači rezolucije su demokratski senatori Karl Levin i Džo Bajden, predsedavajući senatskih odbora za oružane snage i za spoljnopolitičke odnose, ali i republikanski senator Čak Hejgel, otvoreni kritičar politike predsednika Buša u Iraku, koji je obrazlažući predlog rekao sledeće:

"Učiniću sve što mogu da zaustavim politiku, koju je predsednik izneo prošle nedelje. Mislim da je ona opasno neodgovorna. Nastaviti sa slanjem Amerikanaca u jasno definisan plemenski i sektaški gradjanski rat je pogrešno".

Cilj rezolucije je da primora republikanske članove Kongresa da se izjasne o Bušovoj politici u Iraku, koja nije popularna medju Amerikancima. Senator Bajden, koji kao i senator Hejgel, razmatra mogućnost kandidovanja na predsedničkim izborima 2008, rekao je da je cilj rezolucije da primora predsednika Buša da izmeni politiku u Iraku.

"Što više budemo - na dvostranačkoj osnovi - pokazivali Amerikancima da ne želimo da nastavimo ovim putem eskalacije to će biti bolje naše šanse da primoramo predsednika da preispita svoj pristup", smatra Bajden.

On je rekao da će senatski odbor za spoljnopolitičke odnose uputiti predlog rezolucije na glasanje Senatu sledeće nedelje, posle govora predsednika Buša o stanju nacije u utorak uveče.

Predstavnički dom će razmotriti sličnu meru krajem meseca. Demokratska senatorka iz Njujorka, Hilari Klinton, još jedan mogući pretendent na predsedničku kandidaturu svoje stranke, takodje je izjavila da se protivi povećanju trupa u Iraku i predložila da se njihov broj ograniči na 130 hiljada, koliko ih sada ima u toj zemlji. Senatorka Klinton, koja je nedavno posetila Irak i Avganistan, izjavila je da bi SAD trebalo da uskrate sredstva za obuku i opremanje iračke vojske, ukoliko šiitski lideri odbiju da daju sunitima veću ulogu u vladi.

"Ne podržavam uskraćivanje finansiranja za američke trupe, ali podržavam tu meru za iračke snage ukoliko iračka vlada ne ispuni odredjene uslove", rekla je ona.

Portparol Bele kuće, Toni Snou, kritikovao je predlog senatorke Klinton, rekavši da bi njime bile vezane ruke američkim vojnim komandantima, kao i trupama u Iraku. Medjutim, izgleda da je Bela kuća zabrinuta zbog slabljenja kongresne podrške strategiji za Irak. Predsednik Buš i njegov savetnik za nacionalnu bezbednost, Stiven Hedli, tbog toga su su juče privatno sastali sa grupom skeptičnih republikanskih zakonodavaca. Drugi republikanski zakonodavci, koji podržavaju predsednikov plan za Irak, nagovestili su da će možda podneti sopstveni predlog rezolucije, kojom bi izrazili podršku njegovoj strategiji.

XS
SM
MD
LG