Linkovi

Status Kosova - postizborni izazov Srbije


Preko pet miliona gradjana Srbije glasaće na parlamentarnim izborima u nedelju, a posle tih izbora na liderima Srbije je da se, možda već krajem meseca, uhvate u koštac sa završnom fazom utvrdjivanja statusa Kosova. U Beogradu se nalazi, novinar "Glasa Amerike", Beri Vud.

Kosovo je u okviru izborne kampanje mahom pominjano u kontekstu patriotizma i nacionalnog identiteta, kao i činjenice da ga politički lideri vide kao kolevku srpstva i pravoslavlja. Mada pregovarači UN već najavljuju neku vrstu uslovne nezavisnosti, u Srbiji se odbacuje svaka ideja da bi Kosovo - čiju populaciju 90 odsto čine Albanci - moglo da se odvoji.

Lider Socijaldemokratske unije, Žarko Korać, smatra da kandidati nisu ni započeli ozbiljnu raspravu o tome kako će Srbija reagovati na predlog o bilo kakvoj vrsti nezavisnosti za Kosovo.

"Sve se svodi na simboliku; sve se svodi na političke fraze. A za to će biti plaćena paprena cena posle izbora. Ono što bi trebalo da bude najveći politički problem Srbije, pojavljivalo se samo kao čista simbolika tokom izborne kampanje", kaže Korać.

Žarko Korać i njegovi istomišljenici smatraju da Kosovo ima de fakto nezavisnost još od intervencije NATO 1999. Korać ne veruje da će izbori rezultirati jasnim pobednikom i smatra da bi premijer Vojislav Koštunica mogao da se založi za vladu nacionalnog jedinstva u koju bi ušla i Srpska radikalna stranka za koju se očekuje da dobije i do 30 odsto glasova.

"Stoga bi to mogla da bude vrlo čudna, nefunkcionalna vlada koja bi samo potpirila nacionalizam i okrenula ledja Zapadu", smatra Korać.

Direktor Helsinškog odbora Srbije, Sonja Biserko, ukazuje da bi premijer Koštunica, u pokušaju da ostane na vlasti, možda mogao da se udruži sa radikalima.

"Mislim da je Koštunica pokazao tokom kampanje da je njegova DSS u stvari populistička partija slična radikalima i da nema nikakve veze sa demokratskom opcijom", kaže Biserko.

Pema anketama javnog mnjenja, DSS se nalazi na trećem mestu i uživa podršku oko 20 odsto birača. Sonja Biserko strahuje da bi Koštunica na predlog o nezavisnosti Kosova mogao da reaguje upućivanjem poziva srpskoj manjini da napusti Kosovo.

XS
SM
MD
LG