Linkovi

U Bagdadu najmanje 17 mrtvih, premijer Nuri al-Maliki najavio obračun sa svim ekstremistima


Irački zvaničnici saopštili su da je najmanje 17 ljudi poginulo u seriji eksplozija automobila bombi u Bagdadu, dok se nastavlja eskalacija nasilja u prestonici. Policija je objavila da je u pet današnjih eksplozija širom glavnog grada Iraka povređeno više od 40 osoba.

U međuvremenu, irački premijer Nuri al-Maliki zarekao se da će se obračunati i sa sunitskim pobunjenicima i sa šiitskim milicijama, uključujući Mahdi armiju svog saveznika Moktade al-Sadra. U jučerašnjem razgovoru sa novinarima, Maliki je izjavio da su iračke snage bezbednosti ove nedelje pritvorile 400 pripadnika Mahdi armije. On je takođe rekao da uz odgovarajuću opremu i obuku, njegove snage bezbednosti mogu da stabilizuju Irak u tolikoj meri da bi američki vojnici mogli da počnu sa povlačenjem za tri do šest meseci.

Irački premijer takođe je osporio opaske američkog predsednika Džordža Buša, koji je u utorak rekao da je pogubljenje Sadama Huseina "izgledalo kao da je donekle osveta". Premijer Maliki naglasio je da se sa Sadamom u pritvoru postupalo sa mnogo većim poštovanjem nego što je on sam ukazivao svojim protivnicima.

Juče je u odvojenim napadima u bagdadskoj šiitskoj četvrti Sadr Sitiju i gradu na severu zemlje Kirkuku, stradalo najmanje 25 ljudi, dok je povređeno više od 70. U utorak, u napadima u i okolini prestonice, ubijeno je preko stotinu ljudi.

XS
SM
MD
LG