Linkovi

Fridom Haus obajvio izveštaj o stanju političkih i gradjanskih sloboda u svetu


Američka neprofitna organizacija Fridom Haus, u svom godišnjem izveštaju o stanju političkih i gradjanskih sloboda u svetu svrstala je Srbiju u kategoriju slobodnih, a Crnu Goru – delimično slobodnih zemalja. Fridom Haus konstatuje da je, na globalnom planu, u protekloj deceniji došlo do «stagnacije» i upozorava na zabrinjavajuće trendove koji ugrožavaju političke i gradjanske slobode širom sveta.

U godišnjem izveštaju Fridom Hausa primećeno je da se procenat zemalja koja su označene kao «slobodne» nije povećao od 1994. godine. Studijom su obuhvaćene 193 zemlje, koje dobijaju ocene od jedinice - koja označava idealne uslove, do sedmice koja znači gotovo potpuno nepoštovanje ljudskih prava. Srbija je označena kao slobodna država, sa ocenom 2 za gradjanske slobode i 3 za poštovanje političkih prava, dok je Crna Gora, sa «trojkama» u obe kategorije proglašena «delimično slobodnom». Na spisku spornih teritorija nalazi se Kosovo koje je analizirano posebno, i označeno kao neslobodno, sa «šesticom» za poštovanje političkih prava i ocenom «pet» za gradjanske slobode.

45 svetskih zemalja proglašeno je «neslobodnim», a oko polovine stanovnika sveta koji žive u uslovima nedostatka slobode su gradjani Kine. Prema rečima direktora Fridom Hausa, Arča Padingtona, tokom 2006. najveće nazadovanje zabeleženo je u Aziji, pre svega na Tajlandu, gde je vojnim pučem zbačen demokratski izabrani predsednik. U pod-saharskoj Africi, nakon nekoliko godina uspona takodje je došlo do nazadovanja u nekim državama. Profesor sa Univerziteta Džons Hopkins, Piter Luis kaže da je tome doprinelo ugrožavanje slobode medija i statusa verskih i etničkih manjina.

«Postoje zabrinjavajući dokazi da je u mnogim zemljama Afrike, sa demokratski izabranom vladom, došlo do urušavanja kvaliteta gradjanskih sloboda.»

I Rusija je «loše» prošla u izveštaju Fridom Hausa, gde se ukazuje na gušenje rada nevladinih organizacija i rusku podršku režimima u Turkmenistanu i Uzbekistanu. U izveštaju se navodi da su najslobodnije nacije na svetu - SAD i zemlje Zapadne Evrope ali se SAD kritikuju zbog anti-terorističkih operacija koje su izazvale zabrinutost zbog očuvanja zaštite gradjanskih sloboda.

XS
SM
MD
LG