Linkovi

Najavljena prva transplantacija materice


Jedna njujorška bolnica preduzela je početne korake ka prvoj transplantaciji materice. Lekari u Saudijskoj Arabiji izveli su proceduru pre nekoliko godina ali su morali da uklone presadjenu matericu tri meseca kasnije zbog krvnih ugrušaka. Prenosimo detalje o proceduri i kontroverzama koje je okružuju.

U Njujorškoj «Downtown» bolnici lekari se pripremaju za svoj prvi pokušaj transplantacije materice. Procedura će se odvijati ovako: hirurzi će presaditi doniranu matericu u telo žene primaoca kroz rez odmah ispod pupka. Zamrznuti embrion žene primaoca zatim će biti premešten u nju. Ona bi trebalo da se porodi Carskim rezom. Zatim će donirana materica biti uklonjena tako da žena više neće morati da uzima lakove protiv odbacivanja organa. Medjutim, ova procedura pokreće etičke i medicinske dileme. Specijalista za oplodnju doktor Šerman Silber.

«U bilo koje vreme tokom devet meseci trudnoće ona bi mogla veoma lako da bude odbačena. A, ukoliko materica sa fetusom bude odbačena, imate veoma ozbiljan medicinski problem».

Jednostavno, život majke i njenog fetusa bili bi u opasnosti. Njujorška bolnica je saopštila da će lekari najpre pokušati proceduru na životinjama u naredna tri meseca pre nego što bilo kakav pokušaj bude radjen na ženama. Djuzepe Del Priore ispituje moguće kandidate.

«Potrošili smo deset godina i hiljade i hiljade sati trudeći se da ovo učinimo što bezbednijim. Shvatamo to veoma ozbiljno. I osoba koja će možda biti prvi kandidat mora jasno da razume rizik».

Taj rizik pokreće etička pitanja. Mnogi etičari smatraju da su većinom, razlozi za transplantaciju spasavanje života, a ne dovodjenje nečijeg života u pitanje. Lori Endrus sa čikaškog Kent koledža za pravo.

«Mi vršimo transplantaciju bubrega ljudima koji bi inače umrli, i mi to radimo zato što je transplantacija veoma rizična».

Medjutim, transplantacije se obavljaju kako bi poboljšale kvalitet života. Transplantacija lica poboljšala je živote ljudi u Francuskoj i Kini. Transplantacija šake postala je veoma česta. Žene koje ne mogu da imaju decu zbog raka ili drugih poremećaja kažu da im transplantacija materice daje nadu da će jednoga dana imati šansu da vole i neguju bebu koja se rodila iz njihove sopstveme materice.

«Šansa da mogu da rodim svoje dete mogla bi da bude veliki dar,» kaže gospođa Džudi Burnstin.

XS
SM
MD
LG