Linkovi

Solana se nada da će Srbija na izborima da izabere pro-evropsku vladu


Visoki predstavnik EU, Javier Solana je danas u Briselu poručio da se nada da će Srbija na izborima da izabere pro-evropsku vladu, koja zastupa vrijednosti širokog evropskog, demokratskog prostora, rukovodstvo koje će dati svoj konstruktivan doprinos rješavanju kosovskog pitanja, kao i široj,regionalnoj dimenziji, osnažujući stabilnost i bezbjednost tog dijela Evrope.

Prvi čovjek evropske diplomatije je optimistički poručio - još uvijek ima mogućnosti da rješenje kosovskog pitanja bude rezultat dogovora Beograda i Prištine. Medjutim, prije toga, on očekuje da Srbija na izborima izabere lidere koji će pred sobom imati evropsku agendu, formirati demokratsku vladi, a potom i konstuktivno učestvovati u završnici odredjivanja kosovske budućnosti.

" Toplo se nadam da će Srbija, njeni stanovnici, glasati za pro-evropsku vladu koja zastupa evropske vrijednosti i demokratski angažman, kao i angažman na regionalnom nivou. To znači stabilizaciju cijelog Balkana i nadam se da će takva vlada da da svoj doprinos rješavanju kosovskog problema. Trenutno nisam u prilici da kažem šta će se dogoditi- vjerovatno početkom februara će predsjednik Ahtisari da predstavi neke ideje i dokumente o mogućem rješenju i još uvijek se nadam da možemo da imamo sporazum koji će da bude kompromis izmedju Beograda i Prištine. Ne želim da budem sanjar, ali još uvijek vjerujem da postoji mogućnost za takvo nešto", izjavio je Solana.

Solanin današnji gost, njemački ministar odbrane, Franz Josef Jung, je naglasio evropsko i medjunarodno nastojanje da približi Srbiju ključcnim tokovima:

"Moramo da čekamo prijedlog g. Ahtisarija koji treba da se uskoro koordinira sa obje strane. Na NATO samitu u Rigi smo na naglasili važnost činjenice da Srbija bude unutar Partnerstva za mir, kao što EU drži otvorene evropske perspektive. Mislim da treba da učinimo sve napore kako bi konačno rješenje kosovskog statusa bilo prihvaćeno od strane svih, kako bi so osigurali mir i stabilan razvoj", poručio je Josef Jung.

Uz ovo, visoki predstavnik Solana je danas jasno naglasio da će od rezultata izbora, odluke ko će voditi Srbiju, zavisiti i sudbina nastavka procesa pregovora sa Briselom, pregovora koji bi, više puta je ukazano, kada se nastave, mogli u skoro vrijeme da dosegnu zavrsnicu i pripreme zemlju za novi korak evropskih integracija.

Solana je poručio i kako će, u svakom slučaju, odmah nakon izbora da posjeti Srbiju gdje će, kako se nada, pozdravi nove lidere, opredijeljene za Evropu i demokratiju.

XS
SM
MD
LG