Linkovi

Evropa planira da opremi putničke avione antiterorističkim uredjajima


Evropske vlade ozbiljno napreduju u razvoju uredjaja za ugradnju u putničke avione, koji bi znatno smanjili opasnost od terorističkih napada. Projekat poznat po skraćenici SAFEE prvi je koordinisani napor u tom smislu, za koji je odvojeno 50 miliona dolara.

Naučnici i drugi stručnjaci uključeni u taj projekat pokušavaju da zaštite avione od tri vrste napada - klasične otmice, korišćenja otetog aviona kao leteće bombe, kao i od mogućih elektronskih ometanja navigacionih instrumenata i kompjutera u letelici.

U tu svrhu testiraju se uredjaji 30 puta osetljiviji od psećeg čula mirisa, koji bi njušili putnike i otkrivali tragove opasnih hemikalija. Takodje se ispituje mogućnost da kompjuteri, uz pomoć kamera i mikrofona u kabini aviona, otkrivaju putnike sa nervoznim ponašanjem, kakvo nagoveštava moguću terorističku akciju.

Ulaz u pilotsku kabinu mogao bi da bude zaštićen biometričkom bravom, koja reaguje samo na njoj poznate otiske prstiju. Ako bi otmičar ipak uspeo da je savlada i prodre u pilotsku kabinu, kompjuter bi momentalno preuzeo vodjenje aviona i onemogućavao da se njime udje u odredjene, unapred programirane zone, kao što su gusto naseljeni gradovi ili nuklearne centrale.

Sistemi se razvijaju u laboratorijama 11 evropskih zemalja i u Izraelu, i uglavnom su u poodmaklim fazama razvoja, osim sistema za analizu izraza lica. Medjutim, ideja nije bez protivnika, koje zabrinjava zadiranje u privatnost putnika, dok se aviokompanije pribojavaju cene ugradnje pomenutih uredjaja. Testiranje na simulatorima trebalo bi da počne na jesen.

XS
SM
MD
LG