Linkovi

Uskoro sastanak Bliskoistočnog kvarteta u Vašingtonu


Američki državni sekretar Kondoloza Rajs je najavila da namerava da se u Vašingtonu sastane sa takozvanim Bliskoistočnim kvartetom.

Ona je to rekla posle večerašnjih razgovora u Berlinu sa nemačkim ministrom inostranih poslova Frank-Valterom Štajnmajerom.

Državni sekretar je precizirala da će se kvartet – Sjedinjene Države, Evropska unija, Ujedinjene nacije i Rusija – sastati 29. ovog meseca u Vašingtonu. Pre povratka u Vašington u petak, Kondoliza Rajs će se zadržati na konsultacijama u Londonu.

Novi pritisci na Teheran

Diplomate u Beču su izjavile novinskim agencijama da je Međunarodna agencija za atomsku energiju suspendovala određenu tehničku pomoć Iranu u skladu sa sankcijama Saveta bezbednosti zbog nuklearnog programa Teherana. Diplomate su objasnile da se suspenzija odnosi na civilne projekte u kojima se koristi osetljivi nuklearni materijal, odnosno gde bi ta pomoć mogla da se upotrebi za vojne programe. Podsetimo da je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio u decembru sankcije Iranu, kojima se zabranjuje trgovina osetljivom raketnom i nuklearnom tehnologijom i materijalima. Diplomate su takođe rekle da suspenziju, bez obzira što je stupila na snagu, tek treba da odobri Upravni odbor Međunarodne agencije.

Merkel: Preti "istorijski neuspeh"

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas u Strazburu na opasnost da Evropska unija doživi "istorijski neuspeh" ukoliko ne izađe iz ćorsokaka u koji je dospela u procesu usvajanja evropskog Ustava.

Merkelova je u Evropskom parlamentu rekla da je u najvećem interesu Evrope i njenih naroda da do početka 2009. završe proces usvajanja Ustava.

Kancelarka je dodala da Nemačka namerava da ponudi plan za rešenje ovog problema do kraja svog šestomesečnog predsednikovanja Unijom u junu.

Kritična operacija za Kastra

Granma web site Tuesday, Sept. 5, 2006" hspace=2 src="/serbian/images/Granma_Fidel_Castro_210.jpg" width=163 align=left vspace=2 border=0>Španski list «El pais» piše da se kubanski predsednik Fidel Kastro odlučio za opasnu operaciju koja je dovela do ozbiljnih komplikacija i daljih hirurških intervencija, citirajući pri tome izvore iz bolnice «Gregorio Maranon» u Madridu.

U listu se navodi da je kubanski vođa mogao da bude ponovo na nogama posle desetak dana, da je operacija uspela, ali je došlo do komplikacija i infekcije i dve dodatne operacije.

Međutim, Hoze Luis Garsija Sabrido, lekar iz madridske bolnice koji je prošlog meseca pregledao 80-ogodišnjeg Kastra, kaže da je ovaj najnoviji izveštaj zasnovan na glasinama. Venecuelanski predsednik Ugo Čavez, juče je u Ekvadoru izjavio da se predsednik Kastro polako oporavlja.

XS
SM
MD
LG