Linkovi

Uoči izbora iz sveta stižu poruke u kojima se podržava evropski put Beograda


Uoči parlamentarnih izbora iz sveta stižu sinhronizovane poruke u kojima se podržava evropski put Beograda, nudi brže približavanje Evropskoj uniji i ohrabruju demokratske snage, koje bi, ispunjenjem odgovarajućih uslova, mogle to da ostvare.

Tim povodom grčki premijer Kostas Karamanlis u Beogradu je izjavio da ta zemlja igra presudnu ulogu u podržavanju Srbije na putu ka što bržem ulasku u Evopsku uniju, jer je za Grčku ključno i strateško pitanje mesto Srbije u Evropi. Posle susreta sa premijerom Karamanlisom, predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Grčka predstavlja najbolju i najkorisniju podršku i zatim naglasio da je glavni politički cilj Srbije da postane članica Evropske unije.

Šef grčke diplomatije Dora Bakojani je posle susreta sa ministrom spoljnih poslova Vukom Draškovićem izjavila da će Grčka nastaviti da podržava proevropsku politiku u Srbiji i da veruje da je budućnost regiona u evropskoj porodici koja može obezbediti razvoj, stabilnost i sigurnost. O Evropskoj uniji kao garantu stabilnost regiona govorili su i ambasadori Bugarske i Rumunije u Srbiji Georgi Dimitrov i Jon Makovej. Na zajedničkoj konferenciji za novinare povodom ulaska Bugarske i Rumunije u Evropsku uniju, ambasador Makovej je rekao da je ključna promena bila u mentalitetu građana :

“Na tome se mnogo radilo i to je mnogo koštalo, rekao je rumunski ambasador i dodao da je došlo do promene u razmišljanju običnog čoveka o Evropskoj uniji, ali i do promene mentaliteta o radu i ispunjavanju obaveza.”

I britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort pozvao je građane Srbije da u nedelju izađu na izbore i da podrže partije čiji lideri dele evropsku viziju i mogu da budu partneri Evrope. Ambasador Vordsvort pozvao je posebno mlade da izađu na izbore jer će dugo vremena morati da žive sa posledicama svojih odluka i istakao da Srbija ima šanse za sjajnu budućnost, iako ima još posla i teških pitanja koja treba da se reše. Srbija je dobrodošla da se pridruži EU i vidimo vas kao prijatelja i ravnopravnog partnera, kaže se u poruci britanskog ambasadora.


XS
SM
MD
LG