Linkovi

Holivud: Dodeljene nagrade Zlatni globus


The Queen and Elizabeth I " hspace=2 src="/serbian/images/ap_Golden_Globes_Helen_Miren_210.jpg" width=175 align=left vspace=2 border=0>Drama «Vavilon» (Babel) i mjuzikl «Dreamgirls» osvojili su nagrade u najvažnijim kategorijama na sinoćnjoj dodeli nagrada Zlatni globus u Holivudu.

Kalifornijski guverner i «superstar» Arnold Švarceneger objavio je dobitnika Zlatnog globusa za najbolji film u kategoriji drame.

Film «Vavilon» počinje tragičnom pucnjavom u pustinji Maoka, a zatim prati priče o šest porodica u različitim delovima sveta koje su, kako se na kraju ispostavlja, povezane. Meksički reditelj Alehandro Gonzales Injaritu primio je nagradu u ime svih koji su učestvovali u produkciji.

«Primamo ovu nagradu u ime više od 1,200 ljudi koji su radili na ovom filmu i zahvaljujući kojima je on snimljen. Bilo nam je potrebno više od godinu dana da ga završimo, snimajući na tri kontinenta i pet jezika.»

Dreamgirls" hspace=2 src="/serbian/images/ap_Golden_Globes_Jennifer_Hudson_2101.jpg" width=182 align=left vspace=2 border=0>«Dreamgirls», priča o soul muzičkoj sceni 1960-ih i 70-ih
godina, osvojila je Zlatni globus u kategoriji najboljeg mjuzikla ili komedije.

«Dreamgirls» je takodje doneo Zlatne globuse za epizodne uloge Ediju Marfiju i Dženifer Hadson kojoj je to prva uloga na filmu. Britanska diva Helen Miren je proglašena za najbolju glumicu u drami za ulogu britanske kraljice Elizabete Druge.

«Verujem da ste se u stvari zaljubili u nju kao ličnost, a ne mene, ja sam se samo trudila da je dočaram što verodostojnije».

Miren je osvojila još jedan Zlatni globus za ulogu kraljice Elizabete, ali ovog puta vladarke iz 16. veka, u televizijskoj miniseriji «Elizabeta I».

Film čija se radnja odvija u Ugandi 1970-ih godina doneo je Forestu Vitakeru nagradu za najboljeg glumca u drami. Vitaker je glumio surovog diktatora Idija Amina u filmu «Poslednji kralj Škotske».

Babel, 15 Jan. 2007 " hspace=2 src="/serbian/images/ap_Golden_Globes_Inaratu_Babel_210.jpg" width=175 align=left vspace=2 border=0>Martin Skorseze proglašen je za najboljeg reditelja za film «Departed», priču o dvostrukim igrama, izdaji i mafijaškom nasilju u kojoj glume Leonardo di Kaprio, Džek Nikolson, Mark Valberg i Met Dejmon.

Britanski komičar Saša Baron Koen proglašen je najboljim glumcem u mjuziklu ili komediji za svoj kvazi-dokumentarac «Borat». On se tom prilikom zahvalio «svim Amerikancima koji ga do sada nisu tužili.»

Meril Strip je osvojila Zlatni globus za najbolju glumicu u mjuziklu ili komediji za glavnu ulogu u satiričnom filmu o modnoj industriji “Djavo se oblači u Pradi”. Nagrada za najbolji film na stranom jeziku dodeljena je Amerikancu - Klintu Istvudu, za film “Pisma iz Ivo Džime”. Film je sniman na japanskom jeziku sa engleskim titlom. Zlatne globuse dodeljuje Udruženje stranih novinara akreditovanih u Holivudu, a njihove se nagrade često smatraju važnim pokazateljem pobednika na još prestižnijoj ceremoniji – dodeli Oskara narednog meseca.

XS
SM
MD
LG