Linkovi

U Brisel doputovao visoki predstavnik za BiH Kristijan Švarc-Šiling


U Brisel je doputovao visoki predstavnik, Kristijan Švarc-Šiling sa namerom da se sastane sa ključnim evropskim zvaničnicima , a tema susreta su akteulne prilike u BiH. Tako ga sutra očekuju komesar za proširenje, Oli Ren i visoki predstavnik EU, Havijer Solana.

Doskora još se očekivalo da će misija Visokog predstavnika , kako je planirano, do kraja juna ove godine za sva vremena zatvoriti vrata u BiH. Međutim, prilike u kojima mnogi još uvek vide dosta prostora za ovlasti visokog predstavnika, stavljaju znak pitanja nad takvim planom.

Očekuje se da će Šiling o tome razgovraati sa visokim predstavnikom EU, Havijerom Solanom, sa kojim se susreće uz prvi po redu skup svih specijalnih predstavnika EU. Indikativno, jer ta bi funkcija trebala da nasledi Viskog predstavnika, dok je o samoj ličnosti bilo dosta polemika. Sve će, međutim, biti nešto jasnije nakon ovog kruga konsultativnih sastanaka Visokog predstavnika u Briselu, a posebno nakon februarskog sastanka Veća za implementaciju mira.

Dodatni razlozi za nastavak međunardonog predstavnika dolaze u obliku, kako se sugeriše u krugovima bliskim Visokom predstavniku "anti-Dejtonskih glasova" koji se čuju unutar i izvan države. Posebno su glasni u vrijeme aktuelne završnice kosovskog procesa, kada se u vezu sa Kosovom dovodi i RS.

Veruje se, zato, da će, s obzirom na poznati evropski stav da je reč o dva potpuno različita pitanja i pristupa, sutrašnji susreti biti još jedna prilika da se potvrdi podrška njegovoj misiji i Dejtonu kao i da se pozove na neodložne reforme.


XS
SM
MD
LG