Linkovi

General Petreas jedan od vodećih intelektualaca u američkoj armiji


Uz objavljivanje nove strategije za Irak, predsednik Buš je postavio i novog komandanta američkih i koalicionih snaga u toj zemlji. To je general-pukovnik Dejvid Petreas, koji je proteklu godinu dana nadzirao operacije protiv pobunjenika i sastavio novu verziju priručnika o tom pitanju. .

General Petreas je poznat kao jedan od vodećih intelektualaca u američkoj armiji. On ima dokorat iz medjunarodnih odnosa sa Prinstonskog univerziteta i napisao je veliki broj članaka o vojnim pitanjima. General Petreas smatra da mu obrazovanje pomaže da, kako kaže, «postavi prava pitanja». On je, medjutim, i iskusni komandant na terenu, pošto je predvodio čuvenu 101. padobransku diviziju tokom invazije na Irak 2003. godine.

Tokom govora koji je održao u Vašingtonu u novembru, pre postavljenja na novu dužnost, general Petreas je ponudio svoje vidjenje uloge komandanta kakav bi želeo da bude.

«Svi naši sjajni vojnici, mornari, vazduhoplovci i marinci zaslužuju najbolje lidere koje naša zemlja može da pruži - lidere koji mogu da se suoče sa složenošću situacije u kojoj operišu. Takvi lideri moraju da budu sposobni borci, ali moraju da budu i inteligentni, agresivni, kreativni i fizički i mentalno čvrsti 'vojnici i državnici'.»

Taj pristup «vojnika i državnika» Petreas je uneo i u svoju komandnu dužnost u severnom Iraku 2003. godine, gde se ponosio agresivom potragom za pobunjenicima tokom noći i obavljanjem humanitarnih i ekonomskih zadataka tokom dana. Smatra se da je takav pristup dobro funkcionisao i unet je i u novo izdanje vojnog priručnika za borbu protiv pobunjenika koji su general Petreas i njegovi saradnici sastavili prošle godine. To je pristup koji će general Petreas nastojati da testira u Bagdadu i drugim problematičnim delovima Iraka kada stigne tamo u jeku nove bezbednosne operacije. Predsednik Buš je prošle nedelje rekao da datum dolaska u Irak generala Petreasa još nije odredjen. Jedan od njegovih saradnika na izradi novog izdanja priručnika, Konrad Krejn, bio je i njegov kolega na vojnoj akademiji 1970-ih godina. Krejn, koji sada predaje na armijskom vojnom koledžu, kaže da je Petreas pravi čovek za tešku dužnost u Iraku.

«Tamošnja situacija je komplikovana, ali mislim da je on najsposobniji komandant koga imamo sada. Ako bilo ko može da reši taj problem onda je to on. General Petreas poseduje jedinstvenu kombinaciju intelekta i strasti. On poseduje vojne sposobnosti, kao i analitičke veštine.»

Pored toga, general Petreas poznaje u detalje iračku armiju koja će biti u središtu bezbednosnih operacija u Bagdadu. Petreas je proveo svoju drugu godinu u Iraku nadgledajući obuku iračke armije - 2004. i 2005. godine. Mnogi lideri u Bušovoj administraciji i Kongresu očekuju od generala Petreasa da spasi situaciju u Iraku i da obezbedi dovoljno stabilnosti kako bi povlačenje američkih trupa moglo da počne. To je izuzetno velika odgovornost pošto čak i viši vojni oficiri koji su pomogli u izradi nove strategije predsednika Buša priznaju da njen uspeh uopšte nije izvestan.

XS
SM
MD
LG