Linkovi

Ban Ki Mun prvi put posetio Belu kuću u funkciji generalnog sekretara Ujedinjenih nacija


Američki predsednik Džordž Buš i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki-mun, razgovarali su u Beloj kući o reformisanju Svetske organizacije. Izveštač Glasa Amerike iz Bele kuće, Skot Sterns, javlja da je tokom susreta bilo reči i o situaciji na Bliskom istoku i nasilju u sudanskom regionu Darfuru.

To je bio prvi zvanični dolazak novog generalnog sekretara u posetu predsedniku Bušu, tokom kojeg su njih dvojica imala priliku da razmotre niz pitanja sa kojima su suočene članice Ujedinjenih nacija: od Iraka, Irana, Bliskog istoka, do Somalije, Libana i Severne Koreje. Predsednik Buš je odao priznanje generalnom sekretaru na njegovom trudu da prekine patnje stanovnika Darfura gde se procenjuje da je u etničkom nasilju pobijeno dvesta hiljada ljudi i oterano iz kuća više od dva miliona civila.

«Gospodine generalni sekretaru, želim da vam se zahvalim na rešenosti da pomognete napaćenom narodu u Darfuru. Želim vam sve najbolje u pokušajima da ubedite predsednika Sudana da je u njegovom interesu i u interesu sveta, da dozvoli da u taj region dođu povećane mirovne trupe Afričke unije da obezbede mir i bezbednost napaćenim ljudima.»

Predsednik Buš je prethodno tražio da se u Darfur upute mirovne trupe Ujedinjenih nacija, ali je sudanski predsednik Omar Hasan al-Bašir, odbacio tu ideju. Generalni sekretar Ban će iduće nedelje prisustvovati samitu Afričke unije u Etiopiji, na kojem se očekuje da će Darfur biti glavna tema. Predsednik i generalni sekretar su takođe razmotrili potrebu reforme pojedinih aspekata rada Ujedinjenih nacija, među kojima je i način na koji Svetska organizacija troši novac. Govoreći novinarima posle sastanka u Ovalnoj kancelariji, generalni sekretar Ban je rekao da će za reforme biti potrebna podrška Vašingtona.

«Ujedinjene nacije bi trebalo da se promene da bi bile mnogo efikasnije i efektnije i mobilnije i držale se najviših moralnih standarda. Ja sam veoma odlučan da sprovedem te reforme.»

U međuvremenu, tužitelji u Njujorku su optužili bivšeg direktora programa Ujedinjenih nacija razmene iračke nafte za hranu, za primanje mita i prevaru. Slična optužnica je podignuta i protiv zeta bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Butrosa Butros-Galija. Podsetimo da je program razmene nafte za hranu uspostavljen 1996, da bi se umanjio uticaj koji su na civile imale sankcije uvedene Iraku posle invazije na Kuvajt, tako što je Bagdadu dozvoljeno da prodaje naftu da bi obezbedio novac za humanitarne potrebe. Program je prekinut kada je Sadam Husein uklonjen s vlasti 2003. Predsednik Buš i generalni sekretar Mun su razmotrili predsednikovu novu strategiju za Irak, koja obuhvata i upućivanje više od 20 hiljada dodatnih američkih vojnika. Generalni sekretar je rekao da sve lošija situacija u Iraku zahteva hitnu pažnju međunarodne zajednice.

«Međunarodna zajednica bi trebalo da ima svu moguću asistenciju u pružanju pomoći iračkoj vladi i narodu da obnove mir i stabilnost i oporave se od ekonomskog razaranja», rekao je Mun.

XS
SM
MD
LG