Linkovi

Barak Obama ispituje teren za predsedničke izbore 2008.


Popularni demokratski senator Barak Obama danas je saopštio da je podneo zahtev za formiranje predizbornog komiteta – što je prvi korak ka mogućem učešću na predsedničkim izborima 2008. Obama, čiji otac je bio iz Kenije, je trenutno jedini afroamerički član Senata.

Posle više meseci spekulisanja, senator iz Ilinoja, Barak Obama danas je i zvanično saopštio da je preduzeo prvi korak ka eventualnom učešću na predsedničkim izborima 2008. što će mu omogućiti da prikuplja novac za predizbornu kampanju.

«Narednih nekoliko nedelja razgovaraću sa ljudima širom zemlje slušajući i učeći o problemima sa kojima se naša zemlja suočava, mogućnostima koje su pred nama i ulozi koju bi moja kampanja mogla da odigra u ujedinjavanju zemlje.»

U decembru, posle turneje po Nju Hempširu gde počinju primarni izbori jedan komentar Obame o američkom fudbalu bio je pogrešno protumačen.

«Želeo bih da otklonim sve sumnje i da objavim mom Čikagu i celoj Americi da sam spreman da idem sa Čikago Bersima do kraja,» rekao je Obama tada.

Medjutim, sada u ozbiljnijem tonu, dok se predizborna trka već zahuktava, Obama, zajedno sa senatorkom Hilari Klinton angažuje savetnike, pridobija podršku i planira skupove za prikupljanje novca. Hilari Klinton, koja je provela protekli vikend u Bagdadu mogla bi takodje uskoro da objavi svoje namere.

Medju drugim demokratskim kandidatima su bivši senator Džon Edvards, guverner Ajove, Tom Vilsak i senator iz Konetikata, Kris Dod, ali se Obama, koji je član Senata samo dve godine, smatra se favoritom.

«Pre godinu zaista nisam očekivao da ću biti u ovoj poziciji. Ipak, mislim da smo svi željni druge vrste politike.»

Obama je naveo da odluka o učešću na izborima ne treba da se bazira samo na pažnji medija ili ličnoj ambiciji, dodavši da će svoju zvaničnu odluku saopštiti 10. februara u svojoj matičnoj državi Ilinoju.

XS
SM
MD
LG