Linkovi

Ivanović: Crna Gora privukla preko 500 miliona EUR stranih investicija


Direktor Agencije za promociju investicija Petar Ivanović rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike da je Crna Gora u toku prošle godine privukla preko 500 miliona EUR direktnih stranih investicija, što je tri puta više od priliva planiranog Agendom ekonomskih reformi i za 30 odsto bolje u odnosu na 2005.

Prema podacima Agencije za promociju investicija, broj registrovanih stranih investitora premašio je tri hiljade, što je za oko 30 odsto više nego u 2005. godini.

''Naravno, broj registrovanih firmi ne mora da zači sve, jer neke firme se registruju, pa tek kasnije počinju da investiraju. No, kada pogledamo realizovane investicije, u 2006. godini imamo preko 500 miliona eura realizovanih investicija u Crnoj Gori, što je u poređenju sa 2005. godinom-kada imamo registrovanih 383 miliona-rast od nekih 30 odsto''.

Agencija za promociju investicija najavljuje da će ove godine direktne strane investicije dostići 600 miliona eura, kao i da će doći 500-600 novih stranih investitora. Direktor Agencije Patar Ivanović tvrdi da u strukturi investicija ima dovoljno mjesta i za emerički kapital.

''Do sada imamo nekoliko registrovanih firmi u različitim sektorima-u oblasti bankarstva, turizma, infrastrukture...Postoji interesovanje i za sektor usluga i telekomunikacija, tako da su američki investitori prisutni u Crnoj Gori.

Ja sam takođe kopredsjedavajući američko-crnogorskog Poslovnog savjeta i mi se trudimo, posebno u okviru Savjeta da privučemo što je moguće više američkih investitora, jer smatramo da su oni strateški važni za Crnu Goru''.

Ivanović je uvjeren da Crna Gora ima svoju viziju razvoja, kao i pravni sistem koji stranim investitorima može ulivati povjerenje.

''Crna Gora ima svoju viziju razvoja. Ona je kanalisana Agendom ekonomskih reformi. Takođe, ima i posebnu viziju koja je vezana za podsticaj što većeg broja investitora koji treba da dođu u Crnu Goru i podsticaj rasta investicija. Imamo i nacionalni tretman stranca jer želimo da izjednačimo domaće i strane investitore u svim pravima, osim u pravu glasanja''.

Direktor Agencije za promociju investicija uvjeren je da za Crnu Goru ne postoji nikakva opasnost od prekomjernog dolaska ruskog kapitala.

''Postoje velike špekulacije oko dolaska Rusa. Volio bih samo da zapitam one koji kritikuju Crnu Goru: šta je alternativa? Drugo, nisam pobornik ekonomskog patriptizma-mislim da onaj ko ponudi najvišu cijenu, treba da kupi. Treće, prodaja nekretnina u Crnoj Gori uglavnom je završavala kod Rusa iz razloga što su tako htjeli i prodavci i kupci. Da je neko drugi ponudio više, sigurno bi postao vlasnik tih nekretnina.

Ali, kada govorimo o investitorima, a ne o kupcima nekretnina, onda u Crnoj Gori i nema toliko mnogo ruskih investitora, kako se to špekuliše ili piše u medijima''.

Crna Gora mora ići ka izbalansiranom investiranju, ne samo po pojedinim sektorima, nego i u privlačenju investitora iz različitih zemalja. To je strateški važno, upravo zato da ne bi bilo dominacije investitora iz bilo koje zemlje, kaže Ivanović i poručuje...

''...da je Crna Gora jedna od najsigurnijih zemalja u regionu, da je Crna Gora zemlja u tranziciji, a tranzicija je period kada treba investirati i kada se ostvaruju najveće stope rasta i da ono što je jasno iskazano u svim dokumentima u Crnoj Gori, kao i dokumentima koji definišu naš budući razvoj, jeste da se gradi jedan moderan sistem koji je zasnovan na tržištu, na privatnoj svojini i da su upravo to temelji razvoja ekonomskog sistema Crne Gore''.

Ivanović tvrdi da će skori prijem Crne Gore u MMF, a posebno nedavni u Partnerstvo za mir, značiti mnogo kada je u pitanju dolazak stranih investitora.



XS
SM
MD
LG