Linkovi

Sećanje na Martina Lutera Kinga


Preminuli lider pokreta za gradjanska prava i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Martin Luter King, svojevremeno je rekao: ”Nepravda bilo gde na svetu je pretnja pravdi svugde.“ Danas - 15. januara, Sjedinjene Države slave nacionalni praznik u čast doktora Kinga. Amerikanci slave sećanje na čoveka koji je pokrenuo savest nacije, rekao je predsednik Džordž Buš. Takodje smo predani snu kojem je Dr. King posvetio svoj život, odnosno Americi u kojoj se poštuje dostojanstvo svake osobe, u kojoj se o ljudima sudi - NE po boji kože, već po sadržini njihovog karaktera i u kojoj u svakoj zajednici vlada nada u bolju budućnost. Dr. King, inače baptistički sveštenik, bio je jedan od najpoznatijih svetskih zagovornika nenasilnih društvenih promena. Primenivši princip nenasilja na pokret gradjanskih sloboda u Sjedinjenim Državama, Martin Luter King propovedao je rasnu jednakost u vreme kada su crnci još uvek bili žrtve segregacije i diskriminacije. Ova poruka tolerancije je dovela do ogromnih promena u Sjedinjenim Državama. On je u leto 1963. godine, tokom marša na Vašington za radna mesta i slobodu, održao jedan od svojih najupečatljivijih govora:

”Uvek moramo da vodimo našu borbu na visokom nivou sa dostojanstvom i disciplinovano. Ne smemo da dozvolimo da se naši kreativni protesti pretvore u fizičko nasilje. Uvek iznova moramo da se uzdižemo do nivoa na kojem ćemo na fizičku silu da odgovorimo duhovnom silom,“ rekao je Dr. King.

Martin Luter King nije se obraćao ogorčenju već razumu, nije se obraćao gnevu već savesti. 1968. ubijen je kada je imao 39 godina.

Martin Luter King, došao je u naš glavni grad u leto 1963. godine da bi nadahnuo Ameriku i apelovao na naše gradjane da održe u životu principe naših osnivača, rekao je predsednik Buš i dodao: ”Njegov san širio je poruku nade, pravde i bratstva, koja se ukorenila u srcima muškaraca i žena širom naše velike zemlje, i koja i dalje seže do miliona ljudi - ovde u zemlji i širom sveta.“

XS
SM
MD
LG