Linkovi

Nova žarišta ptičijeg gripa na Dalekom istoku


Japanske vlasti saopštile su danas da su počele sa spaljivanjem oko 12.000 komada živine iz uzgajališta na jugu Japana, gde je otkriveno žarište ptičijeg gripa.

Oko 3.900 komada živine sa te farme u opštini Mijazaki uginulo je od ptičijeg gripa, a preostalih 8.100 zaplenile su lokalne poljoprovredne službe. Vlasti ni četiri dana nakon pojave ptičjeg gripa nisu precizirale da li je na pomenutoj frmi otkriven zloglasni virus H5N1 ili blaža varijanta virusa, H5N2.

Istovremeno, virus ptičijeg gripa pojavio se i na severu Tajlanda, prvi put posle gotovo šest meseci, saopštili su zvaničnici. Žarište ptičjeg gripa H5N1 potvrdjeno je nakon što je laboratorijskim analizama utvrdjeno da je od tog virusa uginulo više od 100 pataka u provinciji Ficanulok.

Otkako su u virusu ptičijeg gripa krajem 2003. širom Azije uništene velike količine živine, virus se proširio na Bliski istok i Afriku. Najmanje 159 ljudi širom sveta je umrlo od tog virusa, podatak je Svetske zdravstvene organizacije. U Tajlandu je bilo 17 ljudskih
žrtava.

XS
SM
MD
LG