Linkovi

Klaus Šariot: Jedno od najvažnijih pitanja rešavanje statusa Kosova


Nemačka je preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom i Grupom 8 vodećih industrijskih zemalja. Nemački ambasador u Sjedinjenim Državama kaže da će se njegova vlada pozabaviti čitavim spektrom političkih i ekonomskih izazova.

Nemačka 2007. godinu počinje intenzivnim planiranjem agende za 8 vodećih svetskih ekonomskih sila i aktivnosti 27-člane Evropske unije. Klaus Šariot, nemački ambasador u Vašingtonu, kaže da će jedan od prioriteta njegove vlade biti jačanje američko-evropskih odnosa.

”Nama je potrebna jaka Evropa, ali su nam isto tako potrebni i veoma jaki transatlanski odnosi. Mi zajedno činimo 13 odsto svetske populacije. Mi - Severna Amerika i Evropa - predstvljamo i promovišemo vrednosti prosvećenosti. Samo skupa, samo zajedničkom akcijom bićemo u mogućnosti da te vrednosti i branimo .

Kao predsedavajući Evropske unije, Nemačka će pokušati da stvori uslove za ratifikaciju evropskog ustava, koji je prihvatilo 18 od 27 zemalja članica. Šariot kaže da je usvajanje ustava EU od ključne važnosti za sposobnost Unije da, skupa sa Sjedinjenim Državama, odgovori na globalne izazove.

Nemački ambasador takođe kaže da je jedno od najvažnijih pitanja rešavanje statusa Kosova. Očekuje da izaslanik UN, Marti Ahtisari, svoj predlog objavi odmah nakon izbora u Srbiji, 21. januara.

“Potrebno je pronaći rešenje za status Kosova. To se ne može odlagati. Neće to odmah biti puna nezavisnost, ali će biti blizu tome. Moramo se potruditi da taj proces bude realizovan tako da umerene snage u Srbiji da ne izgube podršku. Stoga, potrebno nam je rešenje kojim se Kosovu pruža evropska perspekiva, što znači da će uloga Evropske unije biti apsolutno od suštinske važnosti.“

Ambasador Šariot ističe da ni Beograd ni Priština neće biti u potpunosti zadovoljni predlogom o budućem statusu Kosova.

”Niko u regionu neće biti stoprocentno zadovoljan. Kosovski Albanci će misliti da to nije dovoljno, dok će Srbi misliti da su Albanci dobili previše. Već mogu da predvidim da zainteresovane strane neće biti oduševljene rešenjem.“

Nemački ambasador u Vašingtonu ističe kako kontinuitet angačmana EU na Kosovu znači i vojno prisustvo i administrativnu pomoć institucijama sistema.

Izgradnja konstruktivnog odnosa sa energetskim sektorom Rusije, uz oživljavanje Bliskoistočnog mirovnog procesa, takođe su visoko na dnevnom redu Nemačkog predsedavanja Evropskom unijom, kaže Šariot.

Predsedništvo EU se menja svakih šest meseci, dok će Nemci na čelu Grupe 8 biti tokom cele godine. Dvostruka uloga lidera, Nemačkoj omogućava da pokrene važne globalne inicijative, kaže nemački ambasador.

”Što se tiče Grupe 8, moto će biti ekonomski rast i odgovornost. Fokusiraćemo se na dva segmenta - svetsku ekonomiju i manje razvijene regione, posebno Afriku“.

Šariot ističe da će se bezbednost energetskih izvora i pitanje globalnih klimatskih promena takođe naći visoko na ovogoišnjem dnevnom redu Grupe 8.

XS
SM
MD
LG