Linkovi

Kondoliza Rajs najavila oživljavanje bliskoistočnog mirovnog procesa


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da će sledećeg meseca učestvovati na trostranom samitu sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom na kojem će biti razmotrerno osnivanje palestinske države.

Sekretar Rajs je dodala da je proteklo šest godina otkako su Izraelci i Palestinci neformalno započeli razgovore o tom pitanju sa ciljem da se pripreme uslovi za kasniji pregovarački prces.

Posle susreta sa egipatskim zvaničnicima, uključujući i predsednika Hosnija Mubaraka, u Luksoru, državni sekretar Kondoliza Rajs potvrdila je da će se sastati sa izraelskim i palestinskim liderima sledećeg meseca radi razgovora o oživljavanju bliskoistočnog mirovnog procesa.

«Objasnila sam da ću se uskoro sastati sa premijerom Olmertom i predsednikom Abasom radi razgovora o nizu pitanja kako bismo mogli da ubrzamo napredak u pogledu mape za mir i da krenemo dalje ka uspostavljanju palestinske države.»

Državni sekretar je dodala da je proteklo šest godina otkako su izraelski i palestinski lideri poveli razgovore o uspostavljanju palestinske države. Ona je upozorila da ne bi trebalo očekivati preveliki napredak uskoro, ali je dodala da je zadovoljna što su dve strane pristale da obnove neformalne razgovore.

«Mislim da je jasno da ne bi trebalo žuriti sa formalnim pregovorima pre nego što sve bude pripremljeno. Ali, to ne znači da ne može da bude progresa u tom procesu.»

Šef egipatske diplomatije Ahmed Abul-Geit rekao je da bi dve strane trebalo da izgrade uzajamno poverenje pre nego što obnove mirovni proces.

«Cilj je uspostavljanje palestinske države na teritorijama koje su bile okupirane od 1967. Da bi se to postiglo morate da pregovarate. Ali, pre pregovora potrebno je da razgovarate - da obnovite dijalog. Kako je državni sekretar ukazala, tokom proteklih šest godina oni nisu preduzimali ništa osim što su vodili borbe.»

Izraelsko-palestinsko pitanje nije bilo jedina tema razgovora u Luksoru. Sagovornici su razmotrili i situaciju u Iraku, Libanu, Iranu i krizu u sudanskoj pokrajini Darfur. Sekretar Rajs je opisala svoju bliskoistočnu turneju kao priliku da sasluša svoje sagovornike. Njen cilj je jačanje položaja palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, kao i pridobijanje podrške u regionu za novu politiku Bušove administracije u Iraku. Posle Egipta sekretar Rajs će posetiti Saudijsku Arabiju i Kuvajt.

XS
SM
MD
LG