Linkovi

Brisel: Sejdiu se sastao sa nekim od najviših evropskih zvaničnika


Predsednik Kosova je tokom današnjeg sastanka sa visokim predstavnikom EU, Havijerom Solanom čuo da zvanični Brisel sa posebnom pažnjom iščekuje naredne dane i nedelje- srpske izbore u Srbiji potom i završnicu procesa odredjivanja konačnog statusa Kosova. Visoki predstavnik EU, Havijer Solana:

"Kao što znate, mi smo sada u zadnjim minutama, na zadnjim kilometrima konačnog statusa. Ozbiljno smo angažovani na delu posla koji je naša odgovornost, ali ključni deo leži na Njujorku. Od početka godine sam bio i u Njujorku i u Vašingtonu i na oba mesta je Kosovo visoko na agendi. Sa američkom administracijom radimo dobro i blisko saradjujemo o ovom pitanju. I novi generalni sekretar UN-a već analizira situaciju na Kosovu i par puta se sastao sa izaslanikom Ahtisarijem. Moj je utisak da će Ahtisari da početkom februara prezentuje svoj predlog i da će biti i neko vreme za diskusiju o tome. Ne mogu vam dati tačno trajanje i datume tih dogadjaja, zato što to je to odgovornost UN-a. Što se EU tiče, mi ćemo da nastavimo sa angažovanjem na Kosovu, naše angažovanje će sa uzlaznom linijom, zato što želimo da Kosovo bude stabilno, u stabilnom regionu".

Predsednik Kosova, Fatmir Sejdiu, medjutim, ne ostavlja prostor za krug razgovora sa Beogradom, koji bi došao nakon što izaslanik Ahtisari prezentuje svoj predlog:

"Mi veoma cenimo rad Ahtisarija, kao i rad Kontakt grupe i njihove konsultacije. Mi smo naglasili spremnost da se konsultujemo sa Ahtisarijem, uključujući i trenutak kada on objavi svoj konkretan predlog. Medjutim, naglasili smo i da su mogućnosti za nastavak
razgovora sa Beogradom iscrpljene. Ipak, smatramo da je važno da nastavimo sa saradnjom sa Ahtisarijem i ostalim nivoima medjunarodnih kontakata".

Posebno pitanje je kako će Ahtisari da odgovori na pozive iz Beograda da odloži prezentaciju predloga do formiranje vlasti u Srbiji nakon izbora- Visoki predstavnik EU naglašava da to zavisi od samog izaslanika UN-a i njegovog shvatanja prilika. Medjutim, uveren je Solana, zavisiće i od rezultata izbora u Srbiji:

"To zaista zavisi od razumevanja situacija od strane Ahrisarija, verovatno, uz saradnju sa predsednikom Tadićem, ali uzimajući u obzir i to kakvi će da budu rezultati izbora- ako rezultati budu čisti, neće trebati mnogo vremena da se formira vlada. Ako rezultati
budu drugačiji i bude trebalo da se formiraju komplikovane koalicije, za to će trebati više vremena. Ali, nadamo se jasnim izbornim rezultatima i brzom formiranju vlade koja će trebati što pre da prione na posao".


XS
SM
MD
LG