Linkovi

Ljudske matične ćelije pronađene u amniotičkoj tečnosti


Reč prodor se možda i previše upotrebljava u medicinskim istraživanjima, ali mnogi naučnici su zaista uzbuđeni zbog najnovijeg otkrića u vezi sa ljudskim matičnim ćelijama – koje bi potencijalno mogle da se koriste za regeneraciju oštećenih ili mrtvih ljudskih organa. Matične ili stem ćelije, nalaze se izolovane u amniotičkoj tečnosti trudne žene – tečnosti koja okružuje fetus dok se razvija u majčinoj utrobi.

Najnovija studija otkrila je da mtične ćelije iz amniotičke tečnosti trudne žene mogu da se razviju u specijalizovane ćelije koje mogu da zamene ljudsko tkivo – između ostalih masti, kosti, mišiće , krv, nerve i jetru. Naučnici sada jedva čekaju da dođu do pouzdanih zaliha matičnih ćelija zarad istraživanja mnogih hroničnih bolesti.

Novo otkriće u vezi sa stem ćelijama privlači veliku pažnju jer je amniotička tečnost direktno dostupna i ne uključuje ljudske embrionalne ćelije. Predsednik Buš je zabranio da se iz federalnog budžeta finansiraju gotovo sva istraživanja embrionalnih matičnih ćelija, zbog toga što to uključuje uništavanje ljudskih embriona.

Naučnici na univerzitetima Harvard i Vejk Forest godinama su radili na ekstrakciji matičnih ćelija iz amniotičke tečnosti.

«Možemo da dođemo do mnoštva matičnih ćelija, koje će rasti vrlo brzo i imati potencijal da postanu različiti tipovi tkiva», kaže dr Entoni Atala sa univerziteta Vejk Forest.

U laboratoriji ove ćelije rastu vrlo brzo, njihov broj se udvostručava svakih 36 sati, a za razliku od embrionalnih stem ćelija nemaju tendenciju da rastu bez kontrole i stvaraju tumore kada se ubace u miševe. Naučnici se nadaju da će početi da stvaraju banku tih ćelija, čiji će prvi cilj biti da dovedu tipove ćelija u sklad sa većinom američke populacije.

«Svake godine rodi se oko četiri i po miliona dece, tako da korišćenjem amniotičke tečnosti možemo doći do mnogo ovih ćelija», dodaje dr Atala.

S obzirom da ekstrakcija matičnih ćelija ovim putem ne škodi ljudskim embrionima, naučnici se nadaju da će ovaj proces postati alternativa istraživanjima u kojima se koriste embrionalne matične ćelije. Bilo kako bilo, oni upozoravaju da je ovo vrlo rani stadijum istraživanja i da čak i preliminarna testiranja na pacijentima ne treba očekivati u narednih nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG