Linkovi

Projekcije za 2007. godinu kažu da nikada neće biti toplije


Malo snega i visoke temperature za ovo doba godine, ni po čemu ne podsećaju na januarske zime koje smo imali proteklih godina. Ako se može govoriti o dobrim vestima – one se svakako odnose na cenu nafte, koja nije bila niža još od sredine 2005. godine.

Sudeći po izveštaju britanskih klimatologa – ubuduće su mogući, čak i verovatni - snažniji tajfuni, poplave u oblastima na nižim nadmorskim visinama i sve veće suše. Britanski stručnjaci ističu da je 60 odsto šansi da 2007. godina bude najtopija u istoriji – zahvaljujući visokom stepenu ispuštanja gasova koji izazivaju efekat staklenika i pacifičkog El Ninja, koji će trajati, prema svim očekivanjima, i do maja ove godine. Temperaturne studije za 2006. još nisu završene, ali najnoviji podaci ukazuju da je deset najtoplijih godina, počev od 1850. bilo baš u prošloj deceniji. Shodno tome, prošla godina bi trebalo da bude šesta na listi najviših prosečni temperatura, a projekcije za 2007. kažu da nikada neće biti toplije...

Čak i u trenutku kada snažne zimske oluje zahvataju zapadne delove Sjedinjenih Država, u najvećem delu zemlje zemlje je neobično toplo.

Prvi put za 130 godina, u Njujorku nema snega. Ovde u Vašingtonu, trešnje samo što nisu izbeharale, a botaničari primećuju da su neke južne vrste cveća pronadjene u severnijim krajevima.

”Bilo je očekivano da u najvećem delu zemlje temperature u decmbru budu toplije nego što je to normalno. Medjutim, očekivali smo da će se to promeniti u januaru“, kaže meteorolog Berni Rejno.

Korist od visokih temperatura za mnoge u Sjedinjenim Državama je to što su cene sirove nafte pale na najniži nivo od sredine 2005. godine. Ajra Epstin, broker na Njujroškoj berzi kaže da je blaga zima na severoistoku omogućila da se stvore značajnije zalihe nafte i da je to bila sreća u 2006. godini“

Analitičari veruju da će cene nafte ostati na sadašnjem nivou, bez obzira na to što mnogi koji žive na američkoj istočnoj obali nikada u životu nisu doživeli blažu zimu.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG