Linkovi

Predsednik Buš kaže da će revidirana strategija za Irak biti primenjena


Predsednik Buš kaže da će revidirana strategija za Irak biti primenjena, bez obzira na značajno protivljenje zakonodavaca njegovom predlogu. Predsednik i njegovi najbliži saradnici, gostujući u popularnim nedeljnim političkim TV programima, iskoristili su priliku da brane i pravdaju svoj plan za Irak.

Predsednik Buš je upitan o tome šta misli o značajnom protivljenju zakonodavaca njegovom planu za slanje dodatnih 20 hiljada vojnika u Irak. Odgovorio je da veruje da on ima autoritet da naredi raspoređivanje tih trupa, čak i ako Kongres to ne odobri.

"Mislim da na to imam pravo ovoga puta. Potpuno razumem da će pokušati da me onemoguće da to učinim, ali ja sam odluku već doneo i nameravam da u skladu sa njom i postupim”.

Bušovu odlučnost naglasio je i potpredsednik, Dik Čejni, gostujući u programu televizije “Fox”.

"Predsednik je vrhovni komandant. On mora da donese te teške odluke o načinu upotrebe sile i rasporedu snaga."

Čejni smatra da bi Kongres trebalo da kaže svoju reč, prvenstveno zbog toga što odobrava federalni budžet. Međutim, kaže Čejni, jasno je da poslednju reč ipak ima predsednik.

"Kongres svakako mora da podrži tu inicijativu pošto kontroliše državnu kasu. Tako da Kongres ima svoju ulogu i mi to poštujemo. Međutim, ne može se ratom rukovoditi iz kongresnog odbora”.

Oponenti rata kažu da predsednikova politika nije bila delotvorna, i da revidirana strategija, u suštini, ne nudi ništa novo. Među njima je senator Barak Obama, demokrata iz Ilinoja. On je u programu televizije CBS “Face the Nation” rekao da se mora učiniti više da bi se izmirile zavađene iračke frakcije, a da se povećanjem američkog vojnog prisustva potreba nalaženja političkog rešenja - jednostavno zapostavlja.

"Mi ne možemo vojnom silom odgovoriti na nešto što je u suštini postalo građanski rat. I dok ne prihvatimo tu realnost, možemo poslati i 15 i 30 hiljada vojnika, ali nećemo obezbediti bitnije poboljšanje situacije. To mi potvrđuju i regionalni eksperti i vojni zvaničnici sa kojima sam razgovarao."

Predsednikov plan ima i podršku jednog broja zakonodavaca. Među njima je republikanski senator iz Arizone, Džon Mekejn, koji već odavno traži da se trupama u Iraku pošalje pojačanje. Mekejn je u istoj emisiji televizije CBS rekao kako je predsednikova revidirana strategija možda poslednja šansa da se uspe. Druga opcija je da se povučemo, a to bi – smatra Mekejn – bila katastrofa.

"Bila bi to katastrofa u smislu jačanja iranskog uticaja. Saudijci će podržati sunite. Kurdi će imati još veće probleme sa Turskom. Tu nije kraj liste, a krvopriliće i nasilje će se samo povećavati..."

Vodeće demokrate su, inače, najavile da će predložiti neobavezujuću rezoluciju kojom bi se predsedniku stavilo do znanja da većina u Kongresu ne odobrava politiku administracije prema Iraku.

XS
SM
MD
LG