Linkovi

Ministar inostranih poslova Iraka podržava novu američku strategiju


Irački ministar inostranih poslova, Hošjar Zebari, kaže da njegova vlada podržava novu američku strategiju koju je u sredu u Vašingtonu izložio predsednik Buš. Istovremeno, Zebari je ponovio apel iračke vlade američkim snagama u Iraku da oslobode petoricu Iranaca uhapšenih prošle nedelje u iračkom Kurdistanu.

Irački ministar inostranih pslova, Hošjar Zebari, rekao je da njegova vlada podržava plan predsednika Buša kojim se predviđa slanje više od 20 hiljada američkih vojnika u Irak.

”Mislim da je taj plan u skladu sa našom strategijom, da se osigura viši stepen bezbednosti u Bagdadu i da se postigne napredak na političkom i ekonomskom planu. Dodatne trupe su zaista potrebne, jer je Bagdad postao bojno polje za terorističke pobunjenike.“

U emisiji “Late Edition”, TV mreže CNN, Zebari je rekao kako veruje da američka i iračka vlada imaju isti cilj - postizanje mira u Iraku. On kaže da je vlada premijera Malikija spremna da se suoči sa izazovima kako bi se taj cilj ostvario.

”To će biti akcija koju će predvoditi iračke snage bezbednosti, podržane koalicionim snagama i jakom političkom voljom vlade. Na isti način ćemo se obračunati sa svim izvorima nasilja i terorizma na ulicama Bagdada, bez obzira na to o kome se radi.“

Na pitanje da li će se njegova vlada obračunati i sa paravojnim snagama moćnog šiitskog sveštenika Moktade al Sadra irački ministar inostranih poslova je naglasio da nijedna grupa koja predstavlja pretnju iračkom narodu neće biti pošteđena.

Zebari je, takođe, ponovio apel američkim snagama da oslobode petoricu Iranaca koji su uhapšeni u četvrtak u iračkom Kurdistanu.

Američka vojska je saopštila da su pritvorenici povezani sa Iranskom revolucionarnom gardom, koja obezbedjuje novac i oružje pobunjenicima u Iraku. Iran je saopšio da se radi o diplomatama koji su legalno obavljali svoj posao u Irbilu.

Irački ministar inostranih poslova je rekao da je, mada iranski objekat u Irbilu nema status diplomatske misije, petoro Iranaca obavljalo diplomatske poslove.

”Moram da razjasnim da zapravo tih pet Iranaca radi već duži niz godina u toj kancelariji za vezu. To nije konzulat, niti diplomatska misija, jer smo tek u procesu regulisanja zakonskog statusa tog ureda, kako bi postao neka vrsta konzulata.“

Zebari se istovremeno saglasio sa ocenom predsednika Buša da bi vlada premijera Malikija trebalo da pomogne obustavu sirijske i iranske podrške teroristima u Iraku,. Medjutim, on je naglasio da Irak, mora da ”živi“ sa Iranom i Sirijom i da je njegova vlada predana kultivisanju dobrosusedskih odnosa sa obe zemlje.

XS
SM
MD
LG