Linkovi

Amerika 15. januara obeležava rođendan Martina Lutera Kinga


Na taj dan, zemlja se priseća njegovih dostignuća i njegovog uticaja na nacionalni karakter. King je tokom 1950-ih i ’60-ih vodio mirne proteste širom zemlje, što je dovelo do završetka legalne rasne segregacije i otvorilo put za usvajanje ključnih zakona o građanskim pravima. King je ubijen 1968, a praznik koji mu je posvećen obično se obeležava javnim memorijalnim službama, demonstracijama i dobrovoljnim komunalnim aktivnostima. Ali izvan medjske pažnje, postoje organizacije koje cele godine neguju sećanje na san Martina Lutera Kinga.

Martin Luter King je 1963. u Vašingtonu održao svoj najpoznatiji govor, na najvećim političkim demonstracijama u istoriji Amerike. Upravo taj govor, kao i Kingovi pokušaji da promoviše rasnu i socijalnu jednakost i dalje inspirišu naciju. Javno priznanje uticaja dela Martina Lutera Kinga na pravednost, jednakost i mir, obuhvata i nacionalni praznik u njegovu čast. Iduće godine na ovaj dan se planira i otkrivanje spomenika u Nacionalnom memorijalnom parku u Vašingtonu.

Ali, na drugom kraju prestonice, u jednoj baptističkoj crkvi na Floridskoj aveniji, neguje se drugačija vrsta spomena na Martina Lutera Kinga i to – preko cele godine, nezavisno od praznika.

“Koliko poena ima David”, pita Rejčel Everet koja ima jedan neostvareni san. Mogla bih da se bavim grafičkim dizajnom jer ga volim I interesuje me.”

Rejčel Everet dolazi ovde posle škole gde joj pomažu da ostvari svoj san. Kerolajn Tejlor je dobrovoljna instruktorka u Fondaciji “Imam jedan san”, nazvanoj prema čuvenom govoru Martina Lutera Kinga.

“Mnoga od ove dece dolaze iz takvih sredina, da niko ne bi pomislio da će postati uspešna. Ali, ako im se pomogne, hoće. Zato sam i ja ovde”, kaže ona.

Fondacija “Imam jedan san” je nacionalna organizacija koja je nadahnuta pozivom Martina Lutera Kinga da se svima daju jednake mogućnosti.

“Zavodljive rasprave u našoj naciji, moći ćemo da pretvorimo u divnu simfoniju bratstva.”

Fondacija “Imam jedan san” pomaže deci iz porodica sa niskim primanjima u 64 grada širom Sjedinjenih Država. Projekat se zasniva na akademskom podržavanju različitih đačkih interesa: od sporta - do fotografije. U nekim gradovima, 90 % đaka koji su učestvovali u radu Fondacije, otišlo je na fakultet.

Dobrovoljni instruktor Set Stid kaže da program u Vašingtonu pomaže neprivilegovanim đacima da ostvare Kingov san.

“San Martina Lutera Kinga je bio da se o ljudima prosuđuje na osnovu njihovog karaktera, a ne boje kože, a to je ono što ovoj deci daje veće šanse za uspeh. To je definitivno u skladu sa njegovom porukom”, kaže Set Stid.

Porša i Akvila Lič sanjaju o nečem velikom.

Porša sanja da postane pravnica, …
…a Akvilin san je da bude lekar.

Koordinator programa, Lonel Džonson, kaže da dugogodišnja borba Martina Lutera Kinga za građanska prava, treba da nadahne mlade ljude da budu istrajni.

“Treba ih naučiti da ne odustaju kad naiđu na prepreke. Takođe, da ne treba odustati i tvrditi da je nešto nemoguće, ako neko kaže da ti to ne možeš da uradiš”, kaže Džonson I zaključuje da mladi, stremeći ostvarenju svojih snova, ostvaruju san Martina Lutera Kinga.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG