Linkovi

Buš brani svoj plan za upućivanje dodatnih 20 hiljada vojnika u Irak


Američki predsednik Džordž Buš brani svoj plan za upućivanje dodatnih 20 hiljada vojnika u Irak kao deo – kako kaže – novog puta napred. Sa druge strane demokrate tvrde da će to samo pogoršati situaciju.

Uzvraćajući na kritike, predsednik Buš kaže da će njegova nova strategija uspeti u onome u čemu dosadašnji napori nisu, jer će bezbednosne operacije sada bii oslobođene političkih i sektaških uticaja.

«Razumemo da su mnogi članovi Kongresa sumnjičavi. Neki kažu da se naš koncept svodi na povećanje broja vojnika za istu strategiju. U stvari, imamo novu strategiju sa novim zadatkom: pomoći da se obezbedi stanovništvo, naročito u Bagdadu.»

Ankete pokazuju da se dve trećine Amerikanaca protive upućivanju dodatnih vojnika u Irak. Anketa koju je sprovela kablovska televizija CNN pokazuje da gotovo 70 odsto ispitanika sada ne odobrava način na koji predsednik vodi rat. Član Predstavničkog doma iz Minesote, demokrata Tim Volc, kaže da su i izbori u novembru pokazali da Amerikanci hoće kraj onoga što smatraju predsednikovom neuspešnom politikom u Iraku.

«Pre nego što nastavimo sa ovom eskalacijom, mi smo pred ovim trupama i njihovim porodicama, i svim Amerikancima, dužni da postavimo teška pitanja i zatražimo poštene odgovore u vezi sa ovom politikom. Postoji li jasna strategija za koju komandanti na terenu veruju da će uspeti? Šta su merila uspeha i koliko vremena predsednik misli da će biti potrebno da se on postigne? Je li to politika koja će doprineti američkoj bezbednosti u širem ratu protiv terora, ili skretanje pažnje sa tog rata?»

Volc je veteran rata u Avganistanu i u odgovoru demokrata na predsednikovo današnje redovno nedeljno obraćanje naciji preko radija, istakao je da će upućivanje dodatnih trupa u Irak samo pogoršati situaciju.

«To je korak u pogrešnom pravcu – nastavljanje istog, u trenutku kada nam je potreban novi smer u Iraku. Budimo sasvim jasni: potrebna su nam diplomatska i politička rešenja u Iraku, a ne više američkih trupa.»

Predsednik Buš kaže da je nastavljanje sektaškog nasilja glavna prepreka za političko rešenje, tako da je najbolji put da se dođe do rešenja, da se pomogne iračkim snagama da prekinu nasilje. U svom nedeljnom radio govoru, predsednik je rekao da će smatrati iračku vladu odgovornom za uspostavljanje bezbednosti u svim pokrajinama do idućeg novembra, usvajanje zakona o podeli prihoda od nafte na sve Iračane i izdvajanje 10 milijardi dolara sopstvenih sredstava za projekte obnove koji će stvoriti i nova radna mesta.

XS
SM
MD
LG