Linkovi

Hilari Klinton i članovi delegacije američkog Kongresa u poseti Bagdadu


Senator Hilari Klinton doputovala je u Bagdadu sa delegacijom američkog Kongresa koja treba da se sastane sa predstavnicima američke vojske i zvaničnicima iračke vlade.

Senator Klinton je izjavila da želi da čuje od iračkih zvaničnika kakav je njihov plan za suzbijanje nasilja u zemlji. Ona je naglasila da hoće da sazna da li su oni spremni da donesu «teške odluke» neophodne za uspeh irčke vlade. Američka delegacija je doputovala u Bagdad u trenutku kada se mnogi članovi Kongresa koji je pod kontrolom demokrata, protive planu predsednika Buša za upućivanje više od 20 hiljada dodatnih vojnika u Irak. Irački premijer Nuri Al-Maliki podržao je juče novu strategiju predsednika Buša za Irak. U saopštenju iz njegove kancelarije, navodi se da će američke snage podržavati iračke trupe u sprovođenju premijerovog plana za ponovno uspostavljanje mira u Bagdadu. Prema planu predsednika Buša, takođe je predviđeno povećanje novca i sredstava za pomoć iračkoj ekonomiji. Američki diplomata Den Spekard izjavio je u Bagdadu da su mu neki irački i lokalni lideri rekli da uspeh u Iraku zavisi od obnove razorene ekonomije i otvaranja novih radnih mesta. Spekard je naglasio da će milicije ili naoružane grupe, istupiti i popuniti taj vakuum, ukoliko lokalne vlasti ne zadovolje potrebe građana.

«Imaćete manje prostora za milicije koje žele da se ubace ali, ako vlast to ne može da učini, one će početi da obezbeđuju usluge građanima i, istovremeno, imaćete neželjene posledice koje u suštini stvaraju dodatnu zategnutost, sektaške sukobe i često, sektaško nasilje.»

Spekard je razgovarao sa novinarima o planovima za brzo povećanje broja ekipa za rekonstrukciju u unutrašnjosti zemlje. Lideri nekih od ovih timova su izjavili da postižu napredak ka stvaranju transparentnije i odgovornije vlasti, razvijajući profesionalniji i pošteniji pravosudni sistem i poboljšavajući uslove za biznis. Međutim, te ekipe se neprekidno suočavaju sa problemom bezbednosti, neki njihovi članovi su poginuli, a neki irački saradnici su kidnapovani ili takođe ubijeni.

XS
SM
MD
LG