Linkovi

Štajnmajer: Miran razvoj zapadnog Blakana interes Evropske unije


Nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer izrazio je uverenje da će predlog izaslanika UN o budućem statusu Kosova dobiti jedinstvenu podršku EU ukoliko bude takav da obezbedi stabilnost Kosova i omogući Srbiji da sačuva obraz.

U intervjuu za Drugi program nemačke televizije objavljenom na internet stranici, a koji će biti emitovan u nedelju, Štajnmajer je istakao da je miran, stabilan i privredno uspešan razvoj zapadnog Balkana u interesu EU. Nemački šef diplomatije je rekao da mu sadržaj "Ahtisarijevog predloga koji će biti podnet posle izbora u Srbiji 21. januara naravno nije poznat", ali je uveren da će predlog biti "sve drugo samo ne neprecizan".

"Možda će predlog dati povod za ponešto nezadovoljstva kako u Srbiji, tako i na Kosovu, ali ništa drugo se ne može ni očekivati. Ako to bude predlog koji garantuje stabilnost Kosova u daljoj budućnosti, i koji na drugoj strani mora da sadrži elemente koji će Srbiji omogućiti da sačuva obraz, onda otprilike možemo da naslutimo koje će elemente da sadrži Ahtisarijev predlog. Mislim da ćemo za takav predlog dobiti široku podršku u EU", rekao je on.

Na pitanje u kojoj meri je bitno da EU, kada je reč o Kosovu, "govori jednim glasom", nemački šef diplomatije je rekao da je "u zajedničkom interesu EU da na zapadnom Balkanu postoji stabilan, miran i ekonomski uspešan razvoj na bolje".

"Zato je moj interes, kao predsatavnika zemlje koja predsedava EU, da EU jednim glasom govori o ovoj temi. Svestan sam i toga da za ovaj put kojim sada idemo postoje veće i manje simpatije. Ali siguran sam da će Evropa jedinstveno stati iza predloga gospodina Ahtisarija", naveo je Štajnmajer.

Nemački šef diplomatije je ukazao i da je EU spremna na to da će "posle podnošenja predloga o statusu Kosova i dogovora članova Saveta bezbednosti UN, pred Evropsku uniju biti postavljena određena očekivanja". Reč je o tome da EU "preuzme aktivnosti koje sada organizuje UN i pomogne tako razvoju pravne države na Kosovu".

"To neće biti moguće ukoliko EU na izvesno vreme na Kosovo ne uputi civilno osoblje za pravosuđe i bezbednost, da bismo pospešili stabilan razvoj", rekao je Štajnmajer.

XS
SM
MD
LG