Linkovi

Kondoliza Rajs se sastala na početku svoje bliskoistočne turneje sa Cipi Livni


Kondoliza Rajs se sastala na početku svoje bliskoistočne turneje sa Cipi Livni

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs se sastala u Tel Avivu, na početku svoje bliskoistočne turneje, sa izraelskom ministarkom inostranih poslova Cipi Livni, sa kojom je razgovarala o mogućnostima za ubrzavanje izraelsko-palestinskog mirovnog procesa. Kondoliza Rajs sutra treba da se sastane sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom na Zapadnoj obali, a u ponedeljak sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom. U nastavku turneje, ona će posetiti Jordan, Egipat,Saudijsku Arabiju i Kuvajt, gde će govoriti o novoj iračkoj politici administracije predsednika Buša. Na putu za Izrael, državni sekretar je u razgovoru sa novinarima upozorila da bi neuspeh novog plana predsednika Buša za Irak ugrozio umerene arapske države u regionu i apelovala na iračke komšije da pomognu vladi premijera Nurija al-Malikija. Kondoliza Rajs je istakla da Sjedinjene Države treba da budu agresivne i istrajne na Bliskom istoku u pogledu i Iraka i zastalih izraelsko-palestinskih pregovora.

Hamas i Fataha postižu napredak u pregovorima o formiranju vlade

Zvaničnici suparničkih palestinskih frakcija, Hamasa i Fataha, kažu da postižu napredak u pregovorima o formiranju vlade nacionalnog jedinstva. Saopšteno je da se vrhovni vođa Hamasa, Halid Mašal, sastao u Siriji sa izaslanicima umerenog palestinskog predsednika i vođe Fataha Mahmuda Abasa i da je cilj tih susreta stvaranje umerene palestinske vlade koja bi bila prihvatljiva za međunarodnu zajednicu. I predsednik Abas i premijer Ismail Hanijeh iz Hamasa, zatražil su prekid sukoba pripadnika dve frakcije u kojima je od prošlog meseca poginulo najmanje 35 ljudi. U međuvremenu, palestinski zvaničnici su saopštili da su hiljade državnih službenika, koji su štrajkovali zbog neisplaćenih nadnica, pristale da se vrate na posao.

Rajs: Akcije protiv iranskih operativaca u Iraku deo šire vojne ofanzive

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs je rekla da su najnovije akcije protiv iranskih operativaca u Iraku deo šire vojne ofanzive na iransku mrežu u zemlji, za koju je predsednik Buš dao ovlašćenje pre nekoliko meseci. U intervjuu listu «Njujork tajms», Rajsova kaže da je predsednik doneo tu odluku kada su američki zvaničnici zapazili povećanu aktivnost Iranaca u Iraku i – kako se izrazila – «povećanje ubistvene moći njihovih akcija». List dodaje da je državni sekretar imala uvidu dokaze da je Iran odgovoran za pravljenje usavršenih eksplozivnih naprava koje se koriste protiv američkih vojnika u Iraku. Sjedinjene Države optužuju Iran da obezbeđuje materijalnu podršku pobunjenicima i dozvoljava teroristima da se preko iranske teritorije ubacuju u Irak.

Lideri ASEAN-a dogovorili čvršći politički i ekonomski blok

Lideri članica Asocijacije zemalja jugoistočne Azije su se dogovorili da formiraju čvršći politički i ekonomski blok, potpisali pakt o terorizmu i odlučili da do 2015. uspostave slobodnu trgovinsku zonu u regionu. Oni su danas na samitu u filipinskom gradu Cebu, potpisali nacrt povelje koja će 10-očlanu organizaciju da pretvori u grupaciju zasnovanu na određenim pravilima sličnu Evropskoj uniji. Povelja će sadržati i mehanizam za rešavanje međusobnih sporova i uvođnje sankcija, a omogućiće se i oduzimanje članstva zemljama koje prekrše sporazume i rezolucije asocijacije. Lideri ASEAN-a su potpisali i prvi antiteroristički pakt, koji obavezuje članice da razmenjuju obaveštajne podatke i međusobno izručuju osumnjičene osobe. Taj sporazum treba da olakša članicama ASEAN-a da prate osumnjičene i protok novca preko granica. Još jedna važna tema je bila trgovina. Lideri su odlučili da uspostave slobodnu trgovinsku zonu do 2015, umesto pet godina kasnije, 2020, kao što je bilo planirano.

Džoni Dep treba da snimi film o trovanju Aleksandra Litvinjenka

Holivudski glumac Džoni Dep treba da snimi film o misterioznom trovanju bivšeg ruskog obaveštajca Aleksandra Litvinjenka. Filmski dnevnik «Verajeti» izveštava da je studio «Vorner braders» otkupio prava na knjigu Alena Kovela «Sašina priča: život i smrt ruskog špijuna», za Depovu produkcijsku kompaniju «Infinitum nihil». U «Verajetiju» se navodi da će Dep, zvezda filma «Pirati Kariba», možda igrati u filmu o Litvinjenku. Podsetimo da je Litvinjenko bio oštar kitičar Kremlja i da je prošlog novembra umro od trovanja radioaktivnim Polonijumom 210. Pre smrti, on je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da stoji iza ovog trovanja, što je Moskva demantovala.


XS
SM
MD
LG