Linkovi

Evropski zvaničnici odgovaraju na kritike za neefikasnost i nedorečenost


U Briselu, kada se podvlači crta iza vremena koje je neposredno iza nas, jasan je utisak da dnevni događaji pomalo bacaju u senu sve dobro što je učinjeno- tako evropski zvaničnici odgovaraju na eventualne kritike za neefikasnost i nedorečenost evropske asocijacije država.

U prilog tvrdnji da nema razloga da se evropskom skoru uspeha pripisuje negativna ocena, navodi se nekoliko ključnih stvari- Unija je bila u stanju da dovrši krupan i složen posao petog kruga proširnja, primajući kao punopravne članice Bugarsku i Rumuniju. Te su dve države dovele stanovništvo evropske super-države do skoro pola milijarde, donoseći nove, istočne perspektive ali i siromaštvo i posla gladne radnike.

Među nesumnjive uspehe treba ubrojati i pridruženje Slovenije zoni zajedničke evropske valute, što je, sa jedne strane potvrdilo da evro ima perspektivu a sa druge bilo priznanje toj bivšoj jugoslavenskoj republici da je, jedina od novopridošlih članica Unije bila u stanju da ispuni sve oštre ekonomske i finansijske uslove pridruženja evro-zoni.

Na spoljno-političkom planu, Evropa sazreva u ozbiljnog, globalnog igrača, njene vojne snage su tokom prošle godine čuvale mir u BiH i Kongu, Unija je jedan od najvećih svetskih donatora humanitarne pomoći ugroženim područjima sveta...Na unutrašnjem planu, konačno je regulisano područje pružanja usluga, koje je, novim pravilima, otvoreno za konkurenciju.

Evropski potrosači mogu biti nešto mirniji kada je reč o kvalitetu hrane- nedavno usvojena pravila nalažu proizvđačima da jasno odrede sadržaj proizvoda i eventualno prisustvo štetnih materija, što do sada nije bio slučaj. Evropa je udarila i na poslednju tvrđavu otpora zajedničkom tržistu, cenu rominga- ona se, naravno pod silom novih normi, polao svodi u razumljive granice olakšavajući život stotinama hiljada Evropljana koji su prisiljeni redovno putovati i komunicirati širom Unije.

Konačno, tiho takmičenje Evrope i Amerike na tehnološkom planu, donelo je nedavno nove poene Starom kontinetu- uspešno je izveden prvi svemirski test novog satelitsog navigacionog sistema, Galileo, koji bi trebao da bude 10 puta precizniji, lakši i savremeniji sistem od postojećeg, američkog GPS-a. Još jedna od razlika, koja se ređe ističe je cena- dok je američki sistem satelita za globalno pozicioniranje besplatan, evropski će biti dostupan, kada bude u funkciji, samo uz plaćanje. Međutim, stav Brisela, kakav očito slede i njegovi tehnički eksperti, je da ulaganje u budućnost nema cenu.

XS
SM
MD
LG