Linkovi

Odbrana zatražila oslobađanje Milana Martića


Odbrana bivšeg lidera Srba u Hrvatskoj Milana Martića zatražila je danas od sudskog veća Haškog tribunala da Martiću izrekne oslobađajuću presudu zato što nije kriv za zločine u Hrvatskoj i BiH za koje je optužen.

"Ne postoje nikakvi dokazi da je Martić naredio ili počinio bilo kakav zločin. Naprotiv, postoje dokazi da je Martić junak... Stoga, ne bi bila pravična nijedna presuda osim oslobađajuće", rekaoje na kraju završne reči Martićev branilac Predrag Milovančević.

Milovančević je kazao i da je Martić "nevino optuženi predsednik prognanog naroda, i sam izbeglica". Martiću je suđeno po optužnici za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u samoproglašenoj Republici Srpskoj Krajini (RSK), zapadnoj Bosni i Zagrebu, od 1991. do 1995. godine, kada je on bio ministar policije i predsednik RSK.

Obraćajući se sudijama, Martić je celu optužnicu nazvao "klevetom".

U osvrtu na zahtev tužioca Aleksa Vajtinga da mu se izrekne doživotna kazna zatvora, Martić je rekao: "Država iz koje tužilac dolazi, SAD, učestvovala je u progonu mog naroda i on sada želi da je opravda svaljujući krivicu na žrtvu".

Martić je kazao da veruje da će sudije doneti pravičnu presudu, ali da će, ukoliko usvoje zahtev tužioca, biti jasno da su presudu donele SAD. U odgovoru na tvrdnje odbrane, tužilac Vajting ostao je pri stavu da je izvan svake sumnje dokazao da je Martić kriv po svih 19 tačaka optužnice. Današnjim argumentima odbrane i optužbe, završeno je suđenje Martiću koje je počelo u decembru 2004.

Sudsko veće predsedavajućeg Bakone Molotoa iz Južne Afrike presudu će izreći naknadno. U veću su još Dženet Nosvorti sa Jamajke i Franc Hepfel iz Austrije.

XS
SM
MD
LG