Linkovi

Predsednik Buš suočen sa izazovom da izmeni javno mnjenje o Iraku


Reakcije u Kongresu i u američkoj javnosti sugeršu da predsednik Buš ima slabe šanse da pridobije podršku za novu strategiju u Iraku, koja obuhvata slanje više od 21 hiljade dodatnih vojnika.

Ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da se većina gradjana protivi povećanju broja trupa u Iraku i da su sada sve više pesimistični povodom ishoda tamošnjeg rata. U govoru naciji predsednik Buš je izneo argument da njegov novi pristup u cilju smanjenja sektaškog nasilja u samom Bagdadu i njegovoj okolini, nudi najbolju šansu za uspeh u Iraku.

”Ako povećamo broj trupa u ovom ključnom momentu i pomognemo Iračanima da prekinu tekući ciklus nasilja, možemo da ubrzamo dan povratka naših trupa kući.“

Većina demokrata se ne slaže i obećava da će se usprotiviti novoj strategiji u Kongresu. Evo šta kaže senator Ričard Durbin iz Ilinoja.

”Eskalacija ovog rata nije promena koju je američki narod želeo na kongresnim izborima u novembru. Umesto toga Amerikanci su hteli novi smer, te predsednikov plan američku predanost u Iraku vodi u pogrešnom smeru.“

Predsednik uživa podršku mnogih, ali ne i svih kongresnih republikanaca. Nekoliko republikanskih senatora je izrazilo sumnju povodom ideje o povećanju broja trupa u Iraku. Medju onima koji se protive novoj strategiji je i republikanski senator Čak Hejgel iz Nebraske, koji kaže da bi implementacija Bušovog plana u Iraku bio najopasniji promašaj američke inostrane politike od Vijetnamskog rata. Prema najnovijoj anketi agencije Asošieted Pres i istraživačke firme Ipsos, utvrdjeno je da se 70 posto anketiranih protivi slanju dodatnih trupa u Irak, što se poklapa sa rezultatima drugih nedavno sprovedenih anketa. Kristofer Dželpi je stručnjak za rat i javno mnjenje na Djuk univerzitetu u Severnoj Karolini. Dželpi kaže da je predsednik Buš suočen sa velikim izazovima u pokušaju da ponovo stekne podršku javnosti za nastojanja u Iraku.

”Mislim da je javnost spremna podrži veći broj trupa pa čak i veći broj američkih žrtava ukoliko veruje da vojna strategija može da uspe i da uspeva. Predsednik je sada suočen sa izazovom da uveri javnost da je to istina i mislim da u ovom trenutku njegove reči neće biti dovoljne, već će javnosti biti potreban izvesni napredak na terenu.“

Predsednikova nova strategija predstavlja izazov za obe političke stranke. Demokrate moraju da odluče koliko daleko žele da idu u pokušaju da blokiraju finansiranje dodatnih trupa bez potkopavanja misije američkih snaga već stacioniranih u Iraku. Sa svoje strane, republikanci moraju da donesu odluku da li da podrže politiku koja bi mogla biti nepopularna kod birača u njihovim matičnim državama i kongresnim okruzima.

XS
SM
MD
LG