Linkovi

Sekretar za odbranu Robert Gejts branio izmenjenu ratnu strategiju predsednika Buša


Sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je da bi američke trupe mogle da počnu da se povlače iz Iraka kasnije ove godine ukoliko izmenjeni ratni plan, koji je predsednik Buš objavio ove nedelje, bude uspeo da smanji nasilje u zemlji.

U svedočenju pred senatskim odborom za oružane snage, sekretar Gejts je branio izmenjenu ratnu strategiju predsednika Buša kojom se predvidja upućivnje preko 20 hiljada dodatnih američkih vojnika u Irak. Gejts je rekao da plan predsednika Buša neće okončati sektaško nasilje u Iraku, ali da bi, ukoliko se zahvaljujući njemu ostvari napredak ka tom cilju, mogao da omogući povlačenje dela američkih snaga krajem godine. Medjutim, jedan broj članova Kongresa i dalje izražava skepsu u pogledu nove strategije navodeći da ona suviše zavisi od obećanja iračke vlade koja nisu bila ispunjena u prošlosti - poput obećanja da će sektaške milicije biti rasformirane. Karl Levin, demokratski senator iz Mičigena je predsedavajući odbora za oružane snage.

«Mi preuzimamo obavezu da američke trupe još više budu uvučene u nasilje. Ali, na iračkoj strani to su samo obećanja bez posledica ukoliko ne budu ispunjena.»

Medjutim, sekretar Gejts izrazio je uverenje da će iračka vlada ovog puta biti spremna da izvrši svoje obaveze.

«Mislim da oni shvataju da vreme ističe, ne samo imajući u vidu američku političku scenu, već i iračku političku scenu, i pogoršanje situacije u Bagdadu.»

Mada je Gejts priznao da su SAD pravile greške u Iraku, on je insistirao da bi posledice neuspeha bile nesagledive, uključujući mogući pad iračke vlade i raspad armije, porast nasilja i sve veću spremnost drugih zemalja da intervenišu da bi zaštitile svoje interese. Gejts je dodao da SAD ne moraju da napadaju ciljeve u Iranu da bi onemogućile elemente u toj zemlji da pomažu iračke pobunjenike. Mada je nova strategija predsednika Buša bila izložena kritikama članova Kongresa iz redova obe stranke, republikanski senator Lindzi Grejem pozvao je kritičare da ponovo razmisle pre nego što se usprotive tom planu.

«Kritike i skepsa su u srži demokratije. Ipak, naše izjave ne sluša samo iračka vlada već i oni koji žele da nam naude širom sveta. Stoga apelujem na kolege da odmere svoje reči i da ne proglašavaju poraz u ratu koji još nije izgubljen.»

Demokratski lideri u Predstavničkom domu i Senatu planiraju da stave predsednikov plan na glasanje kako bi simbolično pokazali da nema podršku. Vodja republikanske manjine u Senatu, Mič Mekonel, najavio je da će pokušati da spreči tu inicijativu u tom domu Kongresa.

XS
SM
MD
LG