Linkovi

Jeremić: U pripremi senatska rezolucija o podršci demokratiji u Srbiji


Savetnik predsednika Srbije, Borisa Tadića, Vuk Jeremić danas je na Kapitol Hilu razgovarao sa predstavnicima kongresnih kancelarija o inicijativi o donošenju rezolucije kojom bi se iskazala podrška demokratiji u Srbiji. Jeremić u ekskluzivnoj izjavi za Glas Amerike kaže da je priprema rezolucije u finalnoj fazi, i da bi ona mogla da se nadje u Senatu početkom iduće nedelje.

Vuk Jeremić: Ovog puta sam u Vašintonu sa tim konkretnim razlogom, pokušavamo da iskoristimo odlične odnose koje godinama gradimo sa velikim brojem kongresnih kancelarija i u Predstavničkom domu i Senatu sa ciljem da američki Kongres jednom rezolucijom podrži demokratiju i reformsku orijentaciju Srbije kao i dalje integracije naše zemlje u evropske i evroatlantske integracije. Ovo je jedan kritičan period za Srbiju u kome nam je potrebna jasna i nedvosmislena američka i medjunarodna podrška za nastavak reformi, ne samo u Vašingtonu nego i širom sveta, a ako se to zaista realizuje kao što očekujemo, rano sledeće nedelje, poseban element svega toga je činjenica da se ovog trenutka u Vašingtonu vode diskusije vezane za Irak i druga pitanja, i sama činjenica da Srbija dolazi na dnevni red, i to u pozitivnom smislu, u smislu pune podrške, mnogo znači za naš status u SAD i podršku reformskim snagama i demokratiji uopšte.

Budući da su razgovori sa senatorima u toku, savetnik predsednika Srbije nije mogao da precizira sadržaj teksta, niti ko će biti kosponzori rezolucije, ali je najavio da očekuje da će je podržati značajan broj uglednih američkih senatora iz obe partije.

XS
SM
MD
LG