Linkovi

Majer: U Vašingtonu se nazire podrška stavu o uslovnoj nezavisnosti Kosova


“Moja procena je da se u Beloj kući, Pentagonu, Stejt dipartmentu i Savetu za nacionalnu bezbednost, kada ogolite diplomatski jezik, nazire podrška stavu o uslovnoj ili kontrolisanoj nezavisnosti Kosova,” rekao je u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem stručnjak za Balkan i profesor političkih nauka na Nacionalnom univerzitetu za pitanja odbrane, Stiven Majer.

Majer: U svetlu nedavnog napisa sentora Bajdena u ” Fajnanšjal Tajmsu”, rekao bih da u Vašingtonu u ovom momenu imate zvaničan i nezvaničan stav o tom pitanju. Zvaničan je u povoju i još nije glasno artikulisan, a nezvaničan je da je pitanje budućeg statusa Kosova jedno od najslabije čuvanih tajni u Vašingtonu i da se u Beloj kući, Pentagonu, Stejt dipartmentu i Savetu za nacionalnu bezbenost -- kada ogolite diplomatski jezik -- nazire podrška stavu o uslovnoj ili kontrolisanoj nezavisnosti Kosova, bez njegove podele.

Glas Amerike: Kako se u Vašingtonu tumače stavovi vodećih političara Srbije da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva i da će uzrokovati lokalnu i regionalnu nestabilnost?

Majer: Potpuno razumem da srpski političari imaju takav stav. Kosovo je kolevka srpske istorije, duhovnosti i državnosti. Svakako, nezavisnost Kosova mogla bi da uzrokuje nestabilnost, ali to bi moglo da se desi i sa svakim drugim jednostranim rešenjem. Ono što sve više para oči jeste način na koji se pitanje Kosova rešava, naime, primena dvostrukih standarda i vešto promovisan i pedodredjen stav o nezavisnosti. Standardi i pravila za Kosovo se ne primenjuju nigde druge na Balkanu ili u svetu -- u pogledu Republike Srpske i Srba u Bosni, Srba u Hrvatskoj, u Abhaziji, Južnoj Osetiji, itd. Drugim rečima, kako je moguće doći do logičnog i pravičnog zaključka i stava kada nisu jasno definisna ni pravila ni standardi.

Glas Amerike: U kojoj meri je kosovsko pitanje prisutno na predstojećim izborima u Srbiji?

Majer: Ono ima vidljivu ulogu u predizbornoj kampanji, uprkos odluci medjunarodne zajednice da se odredjivanje statusa Kosova odloži do posle izbora. Medjutim, šta će se desiti posle izbora? Da li će koalicina vlada, kakva se očekuje posle izbora, biti funkcionalna i da li će postići saglasnost o ključnim unutrašnjim i spoljnopoltičkim pitanjima, uključujući Kosovo? Kako će se ta vlada uhvatiti u koštac sa ekonomskom situacijom--otvaranjem novih radnih mesta, ekonomskim rastom itd. što je, pored Kosova, najveći problem Srbije. To su sve pitanja koja će tražiti odgovore i rešenja nakon izbora i odluke o budućem statusu Kosova.

XS
SM
MD
LG