Linkovi

Beograd: Berns pokušava da smiri albansku zajedncu


Zvaničnici u Beogradu izjavu Nikolasa Bernsa ne smatraju kao neku novu, već kao viđenu činjenicu.

Šef Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković-Ivić rekla je da izjava Nikolasa Bernsa ima za cilj da smiri albansku zajednicu u južnoj srpskoj pokrajni. Na konferenciji za novinare posle sednice Vlade, Rašković-Ivić je istakla da Albance na Kosovu treba smiriti jer je njihova napetost velika i podsetila da je Berns slične izjave davao 2005. godine, pa su ti rokovi stalno pomerani.

A savetnik premijera Aleksandar Simić izjavu Nikolasa Bernsa tumači kao signal da je za Sjedinjene Američke Države veoma važno da se pozicija demokratskih snaga u Srbiji ne menja.

Ta izjava suštinski ništa novo ne donosi, osim što pokazuje taktičku zbunjenost Ahtisarijevog tima i zvaničnog Vašingtona koji stoji iza njega, kaže Simić i naglašava da ni jedan trenutak nije pogodan za saopštavanje rešenja koje je protivno međunarodnim pravilima. I zato se traže trenuci koji su manje ili više pogodni za rešenje koje nije u skladu sa međunarodnim pravom, rekao je Simić i dodao da ako Ahtisarijev predlog ne bude u skladu sa međunarodnim pravo, onda će reakcija svih političkih stranaka u Srbiji biti identična.

Inače, na sednici Vlada Srbije usvojene su dve strategije - o dugoročnom razvoju srpskih zajednica na Kosovu i o dugoročnom razvoju juga Srbije, odnosno opština Bujanovac, Medveđa i Preševo. Strateški ciljevi tih strategija, izjavila je Sanda Rašković Ivić su ekonomska integracija sa ostalim delovima Srbije, zaustavljanje iseljavanja i podsticaj povratka kao i unapređenje životnog standarda. Strategija dugoročnog razvoja srpskih zajednica na Kosovu ponuđena je i Albancima ali su to oni odbili, izjavila je Sanda Rašković-Ivić.

XS
SM
MD
LG