Linkovi

Cobel: Diskusiju o Kosovu u Srbiji treba voditi sa manje emocija


Nemački ambasador u Beogradu Andreas Cobel izrazio nadu da će rešenje za Kosovo biti nađeno za vreme nemačkog predsedavanja Evropskom unijom i poručio zvaničnicima vlasti u Srbiji da se u diskusiji o Kosovu uzdrže od bučnih tonova predizborne kampanje.

Ambasador Cobel je na konferenciji za novinare povodom nemačkog predsedavanja Evropskom unijom izrazio uverenje da će rešenje za status Kosova ispuniti očekivanja i nade ljudi koji žive na Kosovu, i većine i manjine. Treba sačekat predlog Martija Ahtisarija i njegove eventualne smernice šta dalje raditi, rekao je nemački ambasador i izneo svoje mišljenje po kome bi se do rešenja za Kosovo došlo pregovorima tako da ni jedna strana na kraju procesa ne bude pobednik ili gubitnik.

Smatram da bi diskusiju o Kosovu u Srbiji trebalo voditi sa manje emocija i bučnih tonova rekao je ambasador Cobel. Norveški šef diplomatija Jonas Gar Stere izjavio je u Beogradu da je ta zemlja veoma zainteresovana za pitanja u vezi sa Kosovom i s nestrpljenjem iščekuje konačni izveštaj specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija u kome će biti definisan status pokrajine.

Ne ulazeću u dalje komentare, Gar Stere je istakao da izveštaj mora da obezbedi stabilnost, bezbednost i zajednički život različitim etničkim grupama na Kosovu. Srpski ministar inostranih poslova Vuk Drašković ponovio je svoje zalaganje za rešenje kosovskog problema po modelu - vlast nad Kosovom Albancima, uz postojeće državne granice Srbije.

Drašković je posle susreta sa norveškm kolegom izjavio da je ta zemlja pokrenula inicijativu u NATO da se lociraju i uklone kasetne bombe i municija preostale na teritoriji Srbije. To je prva praktična saradnja Srbije i NATO u okviru programa Partnerstvo za mir a Norveška će za tu operaciju izdvojiti značajna finansijska sredstva, istakao je Drašković.

XS
SM
MD
LG