Linkovi

Crnogorski ministar odbrane razgovarao sa delegacijom NATO-a


Crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić razgovarao je danas u Podgorici sa delegacijom NATO-a, o pitanjima u vezi sa aktivnostima koje proizilaze iz članstva Crne Gore u programu Partnerstvo za mir. Delegaciju NATO predvodio je direktor za planiranje i politiku odbrane Alijanse Frank Boland.

Ministar Vučinić upoznao je sagovornike sa dostignutim stepenom reformi Vojske i sistemom odbrane u cjelini, kao i aktivnostima u vezi sa organizacionim uspostavljanjem Ministarstva odbrane.

Sagovornici su razgoarali o aktuelnoj fazi rada na planu finalizacije strateško - doktrinarnih dokumenata i zakona o odbrani i Vojsci, a Boland je iznio konkretne sugestije i predloge, ističući partnerski odnos i potrebu otvorenog i permanentnog kontakta i dijaloga.

Obuhvaćene su i druge teme u vezi sa složenim procesom reforme Vojske i evro-atlantskih integracija Crne Gore i naznačeni sljedeći konkretni koraci Crne Gore u saradnji sa partnerima u NATO, saopšteno je iz Vlade.

Delegacija NATO-a primljena je i u Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore. Gosti su upoznati o napretku koji je Crna Gora ostvarila u reformi sistema odbrane i bezbjednosti nakon prijema u Partnerstvo za mir, prvenstveno u izradi strateških dokumenata, kao i o formiranju Savjeta za Partnerstvo za mir kojim predsjedava Predsjednik Vlade, kao i Komisije za interresorne aktivnosti u Partnerstvu za mir.

Delegacija je informisana o odluci Vlade o otvaranju Misije Crne Gore pri NATO, a najavljeno je skoro imenovanje crnogorskog ambasadora pri ovoj Organizaciji. Gostima je uručieno i pismo za Generalnog sekretara NATO Jap de Hop Shefera u kome je upoznat sa aktuelnim naporima Crne Gore u evroatlantskim integracijama i pozvan da posjeti Podgoricu.

Frenk Boland je još jednom čestitao Crnoj Gori na uslasku u Partnerstvo za mir i naglasio da to otvara brojne mogućnosti za saradnju sa NATO. Istakao je spremnost NATO da pruži ekspertsku i drugu pomoć Crnoj Gori u aktivnostima koje proizilaze iz učešća u ovom Programu i tiču se i šire reforme sektora odbrane i bezbjednosti.


XS
SM
MD
LG