Linkovi

Haško tužilaštvo zatražilo doživotnu robiju za Milana Martića


Haško tužilaštvo zatražilo je danas kaznu doživotnog zatvora za bivšeg vođu krajinskih Srba Milana Martića, optuženog za ubijanje i progon nesrpskog stanovništva sa područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine u prvoj polovini 90-ih, kao i za granatiranje Zagreba u maju 1995. godine.

“Došao je trenutak da Martić odgovara za zločine koje je počinio”, kazao je u završnim rečima pred Haškim sudom tužilac Aleks Vajting, objašnjavajući da traži najvišu moguću kaznu, jer se radi o posebno teškim delima koja su počinjena u dugom vremenskom periodu.

Martića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova i predsjednika takozvane RSK, optužnica tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Haško suđenje Martiću započelo je 13. decembra 2005. godine, a tokom postupka tužioci i odbrana su izveli oko 100 svedoka, među kojima i Milana Babića koji je nekoliko dana nakon početka svedočenja u korist tužitelaštva počinio samoubistvo u pritvorskoj jedinici Haškog suda.

Odbrana je glavne teze da su se hrvatski Srbi samo branili od hrvatske politike, a hrvatske žrtve bile usputna posledica oružanih sukoba, dokazivala nizom svedoka među kojima je bilo više članova bivše martićeve "vlade", ali i osobe koje su u Hrvatskoj osuđene za ratne zločine. Martićevi svedoci objašnjavali su da su Hrvati odlazili iz takozvane RSK, jer je teško bilo biti manjina, a ne zbog pritisaka Martićevih snaga. Martić je odustao od najavljenog svedočenja u svoju obranu. U pritvoru je od 15. maja 2002. godine.

XS
SM
MD
LG