Linkovi

Karim Masimov imenovan za premijera Kazahstana


Kazahstanski parlament jednoglasno je prihvatio predlog šefa države Narsultana Nazarbajeva da se za novog predsednika vlade imenuje Karim Masimov, dosadašnji vicepremijer i jedan od njegovih najbližih saradnika. Poslanici oba doma parlamenta su na zajedničkog sednici tajnim glasanjem prihvatili nominaciju Masimova, samo dva dana pošto je premijer Danial Ahmetov iznenada podneo ostavku, posle čega je pala cela vlada.

Masimov je završio školu za biznis u SAD, bio je i ministar za transport i komunikacije. On je jedan je od Nazarbajevih glavnih savetnika poslednjih nekoliko godina i smatra se za ključnog predsednikovog čoveka.

Bivši premijer Ahmetov, podneo je ostavku pošto je kritikovao Nazarbajeva zbog loše strategije u planiranju, previše trošenja i drugih grešaka. Nazarbajev je u paralmentu najavio da će Ahmetov biti ministar odbrane u novoj vladi, a da će Aslan Musin, ministar ekonomije u bivšoj vladi, postati potpredsednik vlade.

Nazarbajev se nalazi na čelu naftom bogatog Kazahstana od sticanja nezavinosti 1991. godine od bivšeg Sovjetskog saveza. On se dugo odupirao demokratskim reformama, legalno zamenjujući premijere kako bi osigurao svoj položaj i balansirao u podršci različitih moćnih interesnih grupa te centralnoazijske zemlje.

XS
SM
MD
LG