Linkovi

Američka avijacija ponovo bombardovala jug Somalije


Somalijska prelazna vlada, prema rečima njenog portparola, ne može da potvrdi da je jedan od tri ključna operativca Al Kaide koji su 1998. godine bili umešani u napade na američke ambasade u Istočnoj Africi poginuo u američkom vazdušnom udaru na jugu Somalije.

Kako prenosi agencija Asošijtejd Pres, šef kabineta predsednika Somalije izjavio je da je od američkih zvaničnika dobio preliminarni izveštaj o rezultatima vazdušnog napada koji je izvršen u ponedeljak. Prema tom izveštaju, osumnjičeni pripadnik l Kaide, Fazul Abdulah Mohamed, ubijen je u napadu nedaleko od somalijske granice sa Kenijom.

Portparol prelazne vlade Somalije, Abdirahman Dinari, kaže da vlasti nastoje da potvrde te informacije.

«Naša vojska i zvaničnici nastoje da saznaju da li su te informacije tačne ili pogrešne. Mi još ne možemo da ih potvrdimo.»

Fazul Abdulah Mohamed, koji je rodjen na Komorskim ostrvima, pridružio se Al Kaidi u Avganistanu, a veruje se da je 1998. organizovao napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji, u kojima je ubijeno više od 200 ljudi. Gotovo čitavu deceniju uspeo je da izmakne hapšenju uprkos tome što je za njegovo hvatanje raspisana nagrada od 5 miliona dolara.

SAD veruju da su Mohamed i još dvojica operativaca Al Kaide pobegli iz Mogadiša krajem decembra sa nekoliko lidera radikalnog islamističkog pokreta u Somaliji, dok su trupe somalijske vlade uz podršku etiopske vojske napredovale ka prestonici. Druga dvojica lidera somalijskih islamista koje Vašington traži zbog povezanosti sa Al Kaidom su vrhovni vodja tog pokreta, šeik Hasan Dahir Avejs i osnivač i vodja radikalne grupe Šabab – Adan Haši Ajro.

Izvori iz somalijskog lučkog grada Kismajo navode za Glas Amerike da su američki avioni u potrazi za osumnjičenim pripadnicima Al Kaide u sredu napali još nekoliko oblasti blizu Ras Kambonija. Još nema nezavisne potvrde tih izveštaja.

XS
SM
MD
LG