Linkovi

Umro jedan od najpoznatijih italijanskih filmskih producenata Karlo Ponti


Jedan od najpoznatijih italijanskih filmskih producenata, Karlo Ponti, umro je u Ženevi u 95. godini. Tokom svoje 50-godišnje karijere Ponti je producirao više od 150 filmova.

Iako je u svetu bio poznat najviše kao suprug čuvene italijanske glumice, Sofije Loren, Karlo Ponti je bio i jedan od najboljih filmskih producenata. U njegova dostignuća ubrajaju se ”Ulica,“ Federika Felinija, ”Doktor Živago“ Dejvida Lina i ”Uvećanje“ Mikelandjela Antonionija. Ponti je umro u 95. godini, u jednoj ženevskoj bolnici, u koju je primljen pre deset dana. Rodjen je u Milanu 1913., a pre filma bavio se advokaturom. 1938., jedan od njegovih klijenata, inače filmski producent, morao je da beži iz fašističke Italije pa ga je zamolio da preuzme njegov posao. Kao oženjen čovek i već poznati producent, Ponti je upoznao Sofiju Loren kada je ona kao siromašna tinejdžerka iz napuljskih slamova učestvovala na jednom konkursu za lepoticu. Postepeno je gradio njenu karijeru dok nije postala seks simbol i popularna italijanska, a zatim holivudska glumica. Njihovo venčanje 1957. godine izazvalo je skandal, jer u to vreme razvod u Italiji nije bio dozvoljen.

Ponti i Sofija Loren venčali su se u Meksiku, preko zastupnika, dok je on u Italiji optužen za bigamiju, zbog čega su morali da se presele u Holivud, gde su dobili dva sina, od kojih je jedan danas filmski reditelj. Četiri godine po venčanju Sofija Loren je dobila Oskara za najbolju glavnu ulogu u filmu ”Dve žene,“ čiji producent je bio Ponti. Nekoliko godina kasnije i on je nominovan za Oskara za produkciju filma ”Doktor Živago.“ Ponti je producirao filmove Felinija, De Sike, Džordža Kjukora i Sidnija Lameta. Medju njegove klasike ubrajaju se ”Venčanje na italijanski način“ i ”Ćoćara.“ Italijanski ministar kulture Frančesko Ruteli rekao je da Pontijeva smrt obeležava kraj filmske epohe u kojoj je Ponti otelovljavao hrabra nastojanja na inovacijama i razvijanju talenta i doneo neke od nezaboravnih ostvarenja.

XS
SM
MD
LG