Linkovi

Predsednik Buš spreman da obelodani novi put u ratu u Iraku


Zvaničnici Bele kuće kažu da će predsednik Buš da objavi da planira da uputi više od 17 hiljada dodatnih američkih vojnika u Bagdad i još četiri hiljade u pokrajinu Anbar na zapadu Iraka. Očekuje se da prve trupe stignu tamo iduće nedelje i pridruže se američkim vojnicima kojih u Iraku već ima 130 hiljada. Opozicione demokrate, koje sada kontrolišu oba kongresna doma, kažu da se protive upućivanju dodatnih trupa.

Jedan visoki zvaničnik admnistracije kaže da će predsednik Buš da istakne da svi koji kritikuju njegov plan imaju obavezu da izađu sa boljom alternativom. Isti zvaničnik je rekao novinarima da će predsednik da prizna da je jasno da sadašnja strategija ne funkcioniše i da je takva situacija neprihvatljiva i za njega i za američki narod. Predsednik će da ukaže da je iračka vlada istupila sa bezbednosnim planom kojim se problemi iz prošlosti rešavaju raspoređivanjem većih iračkih snaga u Bagdad i njihovim dejstvovanjem bez sektaškog političkog uticaja. Isti zvaničnik je saopštio da će pet dodatnih američkih brigada u Bagdadu služiti kao podrška iračkim snagama, koje će preuzeti vođstvo u obnavljanju bezbednosti.

Predsednik Buš će naglasiti da je vreme da irački lideri istupe, s obzirom da američke obaveze prema njihovoj zemlji nisu beskonačne. Ako irački lideri ne preuzmu svoje obaveze, zvaničnik je objasnio da će im predsednik objasniti da će da izgube podršku američkog naroda. Zvaničnici administracije kažu da će predsednik Buš govoriti i o posledicama neuspeha u Iraku i o tome da je ovaj eksperiment u demokratiji deo šire borbe umerenih i ekstremista na Bliskom istoku. Predsednik Buš će zatražiti od Kongresa još pet milijardi dolara za svoju novu strategiju.

XS
SM
MD
LG