Linkovi

Berns: SAD se nadaju rešenju statusa Kosova ubrzo nakon izbora u Srbiji


U eksluzivnom razgovoru za Glas Amerike, američki državni podsekretar, Nikolas Berns, izrazio je nadu da će predstojeći parlamentarni izbori u Srbiji biti pošteni i slobodni, te da će ubrzo poslije izbora izaslanik UN Marti Ahtisari, saopštiti svoju viziju budućeg statusa Kosova. Vrijeme je da se odredi status Kosova, a Vašington se nada da bi se riješenje moglo naći mjesec do dva po izborima u Srbiji, kaže Berns.

"Mi se svakako nadamo i vjerujemo da će izbori u Srbiji biti pošteni i slobodni. Ubrzo nakon tih izbora, pregovarač Ujedinjenih nacija, predsjednik Ahtisari, počeće seriju konsultacija sa kosovskim rukovodstvom u Prištini i srpskim liderima, sa novom vladom u Beogradu. Mi i dalje vjerujemo da je došlo vrijeme da se donese odluka o konačnom statusu Kosova. Prošlo je sedam i po godina od okončanja rata i narod na Kosovu ne zna, niti mu je međunarodna zajednica davala nikakav nagovještaj, kakav bi status Kosova mogao da bude. Svako ima pravo da zna gdje živi i ko na toj teritoriji vlada. Ljudi imaju pravo na slobodu i mi ćemo podržati napore Martija Ahtisarija, koji će odmah po izborima u Srbiji započeti dijalog i pregovore između Beograda i Prištine. Nadamo se da se to pitanje može riješiti brzo, u roku od mjesec ili dva poslije izbora u Srbiji", kaže Berns.

Na pitanje da prokomentariše navode da službeni Vašington podržava uslovnu nezavisnost kao statusno rješenje za Kosovo, Berns je odgovorio:

«Ono što Sjedinjene Države podržavaju jeste da se zbog naroda na Kosovu konačno odluči o statusu, ali javno nismo podržali nijednu opciju, niti smo predlagali rješenje. Smatramo da to ne bi bilo korektno sve dok predstavnik Ujedinjenih nacija (Ahtisari) ne iznese svoje viđenje, a to još nije učinio».

XS
SM
MD
LG