Linkovi

Visoki pregovarači SAD i EU pregovaraju u Briselu o ”otvorenom nebu“


Visoki pregovarači Sjedinjenih Država i Evropske unije danas i sutra pregovaraju u Briselu o sporazumu o «otvorenom nebu», kojim bi se liberalizovalo prekoatlantsko vazduhoplovno tržište i dozvolilo američkim i evropskim avioprevoznicima da neograničeno lete preko okeana. Međutim, da bi se to ostvarilo, dve strane će morti da prihvate znatne ustupke.

Zamenik američkog državnog sekretara zadužen za transportne oslove, Džon Bajerli, koji predvodi američku delegaciju na razgovorima u Briselu, kaže da je Vašington rešen da sklopi sveobuhvatni sporazum o vazduhoplovnom transportu između Sjedinjenih Država i Evropske unije. Ipak, on je novinarima juče rekao da Sjedinjene Države neće prihvatiti glavni zahtev Evropske unije - da smanje ograničenja na strano vlasništvo vazduhoplovnih kompanija stacioniranih u Americi.

Predstavnici Unije traže da se američka prava o vlasništvu ublaže. Evropski investitori trenutno mogu da kupe maksimalno 25 odsto neke američke vazduhoplovne kompanije, dok Amerikanci mogu da kupe 49 odsto evropskih prevoznika. Džon Bajerli kaže da se i republikanci i demokrate u američkom Kongresu protive ublažavanju ovih restrikcija. Denijel Hamilton koji vodi transatlantske studije na Univerzitetu «Džons Hopkins», kaže da bi sporazum o otvaranju neba imao znatne ekonomske posledice.

«Vrednost tog sporazuma je za ekonomije Sjedinjenih Država i Evropske unije gotovo ista kao ceo krug multilateralnih trgovinskih pregovora u Dohi», kaže Hamilton, dodajući da bi potrošači odmah osetili korist od liberalizacije prekoatlantskog avionskog saobraćaja.

«Posledice bi za Amerikance i Evropljane bile zapanjujuće. Prekoatlantska putovanja bi se povećala za oko 25 odsto, a potrošačka dobit bi se povećala za 34 odsto», kaže Hamilton.

Sjedinjene Države i Evropska unija su sklopile nacrt privremenog sporazuma novembra 2005. Džon Bajerli kaže da je Vašington i dalje spreman da potpiše ono što je dogovoreno, ako Evropska unija odustane od zahteva da Sjedinjene Države ublaže zakone o vlasništvu nad aviokompanijama. Evropski komesar Žoze Manuel Baroso, posle razgovora u Vašingtonu sa predsednikom Bušom, izrazio je uzdržani optimizam u pogledu sklapanja sporazuma.

«Nadamo se da će pregovarači uspeti. Verujemo da je to važan deo naših ekonomskih odnosa», rekao je Baroso, dodavši da će se evropski pregovarači potruditi koliko god mogu. Ipak, on nije rekao kako bi sadašnji zastoj mogao da se razreši. Sporazum o otvaranju neba bi zamenio postojeće bilateralne sporazume između Vašingtona i pojedinačnih članica Evropske unije. Na vazdušni saobraćaj u Evropi i Sjedinjenim Državama otpada 60 odsto globalnog vazdušnog saobraćaja.

XS
SM
MD
LG